Last van opstijgend vocht in Ruien?
Opstijgend vocht komt voor in heel wat woningen in Ruien. Kelders zijn bijzonder gevoelig aan opstijgend vocht, maar het probleem kan zich op de hele benedenverdieping voordoen. Opstijgend vocht in Ruien pak je beter gisteren dan vandaag aan. Het kan de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen én vocht creëert een ongezonde leefomgeving. Hieronder vertellen we je wat je kan doen tegen opstijgend vocht in Ruien.
Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Hoe ontstaat opstijgend vocht in Ruien?
Elke woning is in principe uitgerust met een waterkering. Dat is een fysieke barrière die vocht uit de ondergrond tegenhoudt. Maar door de jaren heen kan die waterkering beginnen af te takelen.
Vocht komt dan in contact met de bakstenen van je woning. Het bouwmateriaal neemt het water op, tot het uiteindelijk zichtbaar vochtplekken op de muren veroorzaakt. Dan spreken we van opstijgend vocht.
Opstijgend vocht in de kelder in Ruien
Daarom komt opstijgend vocht altijd op de benedenverdieping voor. Je ziet opstijgend vocht onderaan de muur. Het kan in elke ruimte voorkomen. Is je woning uitgerust met een kelder? Dan is de kans op opstijgend vocht echter extra groot. Vooral in de herfst en de winter is het gevaar op binnensijpelend vocht aanwezig. Kelders worden omgeven door vochtige ondergrond en vochtproblemen zijn er op termijn bijna onvermijdelijk.
De kelder heeft twee zwakke plekken. De belangrijkste is de kimnaad, dat is de verbinding tussen de betonnen vloer en de bakstenen wand. Het vocht in de ondergrond rondom die naad kan makkelijker de kelder in sijpelen. Verder moet je ook de keldervloer in de gaten houden. Betonnen keldervloeren zijn goed bestand tegen vocht, maar kunnen na enige tijd ook bezwijken. Een vaak voorkomend probleem zijn grindnesten. Werd het beton slecht gemengd, dan kunnen zich clusters van grind vormen die makkelijker water doorlaten.
Hoe bestrijd je opstijgend vocht in Ruien?
Merk je het opstijgend vocht in je woning snel op? Dan volstaat een muurinjectie. De vakmannen van Water-Dicht komen dan bij je langs om de vochtige muur te herstellen.
Eerst boren we gaten in de aangetaste muur op strategische plekken. Die gaten worden vervolgens opgevuld met een vochtwerend middel dat, eenmaal uitgehard, het opstijgend vocht tegenhoudt. Zo ben je snel van het opstijgend vocht verlost. Een muurinjectie is overigens de goedkoopste behandeling tegen vocht.
Is het probleem ernstiger? Dan zijn mogelijk nog extra ingrepen nodig. Het is zaak om een zo goed mogelijke waterkering aan te brengen die het opstijgend vocht tegenhoudt. Daar komen soms ook grotere werken bij kijken.
Bevindt het opstijgend vocht zich in de kelder? Dan kunnen we de kelder bekuipen of draineren. Hoe dan ook, elke kelder kan opnieuw waterdicht gemaakt worden. Hoe groot het vochtprobleem ook moge zijn.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Wij komen gratis bij u langs voor een diagnose
Welke problemen veroorzaakt opstijgend vocht in Ruien
Opstijgend vocht, maar ook andere vochtproblemen zoals sijpelwater en condens, zijn niet zonder gevaar. Vocht brengt namelijk andere problemen met zich mee, zoals schimmelvorming, corrosie en houtrot. Schimmels verspreiden zich via giftige sporen die gezondheidsklachten veroorzaken. Vooral de zwarte schimmel is bijzonder giftig. Die kan luchtweginfecties en ademhalingsproblemen met zich meebrengen.
Met vocht verzadigde bouwmaterialen verliezen bovendien hun stabiliteit. Dat is het grootste gevaar van opstijgend vocht in Ruien. De bakstenen worden poreus en kunnen zelfs afbrokkelen. Met alle gevolgen van dien.
In extreme gevallen kan het opstijgend vocht zich zelfs een weg banen naar hoger gelegen niveaus van het pand, via het metselwerk in de wanden. Als je niets onderneemt om het opstijgend vocht aan te pakken, dan loop je het risico dat de fundering van je woning door al het opstijgend vocht in Ruien aanzienlijke schade oploopt. Hoe vroeger je het vocht aanpakt, hoe beter dus.
Ook last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose op 0800/61.667
Hoe herken je opstijgend vocht in Ruien?
Opstijgend vocht is dus een ernstig probleem dat je beter in de kiem smoort. Maar hoe herken je opstijgend vocht in Ruien? We zetten de voornaamste signalen op een rijtje.
- Een muffe, doffe geur die je niet kan verklaren;
- Vochtplekken die zich onderaan de muren vormen;
- Witte muurzouten en salpetervorming op de muur;
- Vochtige muren voelen koud aan;
- Opstijgend vocht brengt doorgaans schimmels of huiszwammen met zich mee;
- Afbladderende verf en loshangend behang;
- Loskomende plinten.
Water-Dicht pakt opstijgend vocht in Ruien aan
Gelukkig is er altijd een oplossing voor opstijgend vocht in Ruien. Je pakt het opstijgend vocht beter zo snel mogelijk aan, zo voorkom je grotere problemen.
Water-Dicht beschikt over jarenlange expertise op het gebied van vochtbestrijding en helpt je snel en vakkundig uit de nood. Na telefonisch contact komen we bij je langs voor een gratis vochtdiagnose op maat van jouw specifieke situatie. Vervolgens stellen we een concrete, vrijblijvende oplossing voor waarmee je vochtprobleem in Ruien voorgoed opgelost is. Neem contact met ons op voor een afspraak in Ruien.