Hydrofoberen van gevels: alles wat je moet weten
Gevels die betere tijden gekend hebben, houden langer vocht vast. En dat is niet zonder gevolgen. Vochtige gevels kunnen na vorstperiodes barsten en scheurtjes vertonen, er kunnen zich vochtplekken op de binnenmuren vormen en de gevel gaat sneller groen uitslaan. De oplossingen: het hydrofoberen van je gevel. Maar wat is dat precies, hydrofoberen? En waar moet je rekening mee houden?
Ook last van vocht in de gevel? →Contacteer me voor een definitieve oplossing
Wat is hydrofoberen van gevels precies?
Het hydrofoberen van een gevel betekent het waterafstotend maken van een gevel. Dat is nodig wanneer de gevel van nature niet langer waterafstotend is. Dat kan gebeuren bij oude gevels die zo poreus zijn geworden dat ze nog moeilijk uitdrogen. Ook bij beschadigde gevels met barstjes of scheurtjes is hydrofoberen een goed idee.
Maar hoe werkt dat precies, een gevel hydrofoberen?
- Onze experten zullen eerst en vooral de gevel grondig schoonmaken. Enkel zo kan het hydrofobe middel impregneren in de bakstenen. Mossen, algen en vuil die in de weg zitten halen we daarom eerst weg. Dat doen we met professionele apparatuur zodat we de fragiele gevel niet nog verder beschadigen.
- Daarna benevelen we de gevel nauwkeurig met de hydrofobe stof. Dat is doorgaans een vloeistof. Het middel dat we gebruiken is volledig transparant en kleurloos. Dat betekent dat het uiterlijk van je gevel dus niet zal veranderen.
- De hydrofobe stof dringt in de bakstenen en hardt uit. Het creëert een waterafstotende laag die niet langer toelaat dat regenwater in de gevel binnendringt. Die hydrofobe stof heeft bovendien een damp-open karakter waardoor vocht aanwezig in de bakstenen wel nog steeds kan verdampen.
Wanneer is het hydrofoberen van gevels nuttig?
De bouwmaterialen van de gevel, meestal bakstenen, worden door de jaren heen aangetast door water. Bakstenen worden door de jaren heen poreus en nemen steeds meer water op. Ze verliezen zo hun stabiliteit en ze gaan na vorstperiodes sneller barsten. Het water in de bakstenen bevriest dan, zet uit en dat veroorzaakt scheurtjes die nog meer water naar binnen laten. Bij ernstige beschadigingen aan de gevel kunnen zo vochtplekken op de binnenmuren ontstaan. We spreken dan van doorslaand vocht.
Maar natte bakstenen hebben nog meer gevolgen. Ze geven bijvoorbeeld ook sneller warmte door. Dat betekent dat je gevel minder isolerend zal zijn en er sneller warmteverlies optreedt. Je zal met andere woorden je energiefactuur zien stijgen. Vochtige gevels zullen ook vuil worden. Er kunnen witte vlekken verschijnen, zoutkristallen veroorzaakt door een chemische reactie. De natte bakstenen vormen ook de ideale voedingsbodem voor schimmels, algen en mossen. Een vochtige gevel ziet er vuil uit en raakt nog verder beschadigd.
Daarom is het noodzakelijk om de wateropname van de bakstenen volledig tegen te gaan. Dat kan alleen door de oude gevel waterafstotend te maken. Hydrofoberen is daarvoor de oplossing.
Wat zijn de voordelen van hydrofoberen?
De specialisten van Water-Dicht kunnen zo goed als alle ondergronden hydrofoberen. En dat heeft heel veel voordelen. Eerst en vooral wordt de wateropname van het bouwmateriaal natuurlijk sterk gereduceerd of zelfs geheel tegengegaan. Daardoor kan er geen doorslaand vocht meer optreden. Zo voorkom je ook dat schadelijke stoffen opgelost in het regenwater nog schade kunnen aanbrengen.
Bovendien zal ook de warmtegeleiding van de bouwstenen worden verkleind waardoor de bakstenen beter isolerend werken en jij dus energie zal besparen. En dat verschil is niet te onderschatten. Bij een eengezinswoning kan het verschil in stookkosten tussen een droge en natte gevel variëren tussen de 450 en 700 euro per jaar (afhankelijk van grootte van de gevel en het stookgedrag van de bewoners). Je verdient het hydrofoberen van een gevel dus snel terug.
Een natte gevel is de ideale voedingsbodem voor algen, mossen en ander vuil. Door de gevel te hydrofoberen maak je de gevel ook terug schoon. Er is minder vervuiling en er zal zich niet langer groene aanslag vormen. Micro-organismen vinden op jouw gevel niet langer een geschikte voedingsbodem.
Zoals we eerder zeiden kan een vochtige gevel extra beschadigd geraken bij vorst. Door de gevel te hydrofoberen kan er ook niet langer vorstschade optreden. Je verhoogt dus de levensduur van je gevel. De hydrofoberende impregnering gaat minstens tien jaar mee.
Water-Dicht hydrofobeert gevels in jouw buurt
Heb je te maken met een vochtige gevel of wil je een vochtige gevel net voorkomen? Dan is het hydrofoberen van de gevel wat je nodig hebt. De experts van Water-Dicht komen graag bij je langs om na te gaan of een hydrofobe behandeling voor jouw gevel de juiste oplossing is. Zo ben je snel van de vochtige gevel verlost. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies.
Ook last van vocht in de gevel? →Contacteer me voor een definitieve oplossing