5 fabels over vocht bestrijden in je woning

5 fabels over vocht bestrijden in je woning
Geschreven op 8 juli

Vochtplekken in je woning ben je liever kwijt dan rijk. Ze zijn niet alleen lelijk, maar tasten ook de bouwmaterialen aan. Vocht komt voor in heel wat Vlaamse woningen, maar toch gaan er enkele hardnekkige fabels over vocht de ronde.

In dit artikel ontkrachten we vijf misverstanden over vocht bestrijden. Lees vooral verder!

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Fabel 1: vochtproblemen worden altijd veroorzaakt door opstijgend vocht

Jammer genoeg zijn er veel meer soorten vochtproblemen dan opstijgend vocht. Ook doorslaand vocht en condensatievocht veroorzaken heel wat kopzorgen in Vlaamse huishoudens.

Opstijgend vocht is het bekendste vochtprobleem. De waterkering onder de woning werkt niet meer naar behoren (of is gewoon afwezig) waardoor de vochtige ondergrond in rechtstreeks contact komt met de bouwmaterialen. Na verloop van tijd dringt het water door in de bakstenen en stijgt het langzaam naar boven. Uiteindelijk merk je vochtplekken op aan de onderkant van je muren.

Merk je donkere plekken op in het midden of bovenaan een muur, dan is doorslaand vocht mogelijk de oorzaak. De gevel van je woning vertoont dan waarschijnlijk barstjes of scheurtjes en waterdruppeltjes kunnen zich een weg banen naar de binnenmuren. Een ander soort vochtprobleem is condensatievocht. Wanneer de luchtvochtigheid hoog ligt, vormt zich condens op muren en plafonds. Het gevolg: lokale vochtproblemen die vaak gepaard gaan met schimmelvorming.

Fabel 2: muurinjecties zijn altijd de oplossing

Zie je vochtproblemen op de muur? Dan denk je misschien meteen aan muurinjecties. Er worden dan gaten in de aangetaste muur geboord die opgevuld worden met een vochtwerend middel. De muur laat niet langer vocht door en kan beginnen uit te drogen. Het probleem is echter dat muurinjecties enkel helpen bij opstijgend vocht. Kampt je woning met doorslaand vocht of condensatievocht, dan is een muurinjectie dus niet de juiste behandelmethode.

Neem daarom contact op met de experts van Water-Dicht wanneer je een vochtplek opmerkt in je woning. We komen graag langs om de oorzaak van het probleem te vinden en de juiste behandeling voor te stellen. Voor doorslaand vocht is bijvoorbeeld een gevelimpregnatie nodig terwijl condensatieproblemen een ventilatiesysteem vereisen. Kampt je kelder met vocht? Dan is een kelderdichting of eventueel een kelderdrainage de oplossing die je zoekt.

 

Fabel 3: een nieuwe laag verf houdt vocht tegen

Vieze vochtplekken op de muur? Dan halen we de schilderborstels boven! Maar daarmee los je het probleem zelf natuurlijk niet op. De vochtplekken zullen even bedekt zijn, maar het zal niet lang duren vooraleer de nieuwe verflaag ook begint af te bladderen. Dat soort oplapwerkjes heeft weinig zin. Je maakt het probleem even onzichtbaar, maar het vocht krijgt zo alleen maar meer tijd om zich verder te verspreiden, met alle gevolgen van dien. Onbehandelde vochtplekken creëren een ongezonde leefomgeving en kunnen ook de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen.

Fabel 4: vochtproblemen zijn niet uit te roeien

Vochtproblemen zijn hardnekkig, maar elk soort vochtprobleem is perfect behandelbaar. Wie een woning wil kopen en vochtproblemen opmerkt, krabbelt soms terug. Vochtproblemen hoeven echter geen dooddoener te zijn. Wanneer ze goed aangepakt worden, zijn ze ook echt verholpen.

Onze experten van Water-Dicht kennen vochtplekken door en door. We komen graag langs om het vochtprobleem grondig in kaart te brengen. Eenmaal we de oorzaak gevonden hebben, kunnen we een succesvolle behandeling opstarten. Resultaten gegarandeerd!

Fabel 5: vochtproblemen zijn onvermijdelijk

Veel woningen, vooral huizen met een kelder, krijgen vroeg of laat met vochtproblemen te maken. Huizen in Vlaanderen zijn nu eenmaal gebouwd op vochtige ondergrond en dat eist vroeg of laat zijn tol. De fysieke waterkering die zich onder de funderingen bevindt, begint na enkele decennia af te takelen. Zo komen de muren en het vocht uit de ondergrond met elkaar in contact.

Dat betekent niet dat je een vochtprobleem niet kan voorkomen. Wanneer je bouwt of renoveert, is het van groot belang om een goede waterkering aan te brengen. Daarna is ventilatie de sleutel tot een gezonde woning. In goed geventileerde ruimtes krijgt condens namelijk geen kans. Zo voorkom je de vaak voorkomende en erg vervelende condensplekken op muren. Vooral natte ruimtes, zoals keukens, badkamers en wasplaatsen, zijn daar erg gevoelig aan.

Ventileren kan door af en toe een raam open te zetten, maar zo verlucht je de woning enkel tijdelijk. Een mechanisch ventilatiesysteem is daarentegen een duurzame oplossing. De lucht in je woning wordt 24/7 ververst zonder dat de temperatuur binnenshuis zakt.

Water-Dicht verjaagt vocht uit je woning

Heb je last van vochtproblemen in huis en ben je die liever kwijt dan rijk? Schakel dan de hulp van onze vochtexperts in. We helpen je met veel plezier om de vochtproblemen in je woning te analyseren, lokaliseren en ze efficiënt aan te pakken. Ons vochtbestrijdingsteam verlost je woning van allerhande vochtproblemen. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing