Een van de vochtigste ruimtes in een woning is de badkamer en deze moet je dus regelmatig verluchten. Waarom? Bij slechte ventilatie in vochtige ruimtes ontstaan er vochtproblemen en kunnen zich zelfs schimmels vormen. Het is dus belangrijk om je badkamer te voorzien van een goede ventilatie. Maar hoe doe je dat als er geen raam in de badkamer is?
Badkamer verluchten: waarom moet het?
Als je een douche of een bad neemt, ontstaat er veel waterdamp. Zijn er geen afvoermogelijkheden in de badkamer? Dan zal deze damp zich nestelen tegen de muren en het plafond. Voldoende ventileren lost dit probleem direct op. Doe je dit niet, dan drogen de wanden niet goed op en blijven deze dus vochtig. Gevolg: er ontstaan onaangename schimmels in je badkamer. Je krijgt daardoor lelijke plekken op je muur en het is bovendien erg slecht voor je gezondheid. Badkamerventilatie is dus de boodschap!
Geen raam in de badkamer: wat nu?
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo’n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale. Axiale ventilatoren worden vaak gebruikt bij kortere afvoerkanalen terwijl radiale ventilatoren eerder geschikt zijn voor langere afvoerkanalen.
Badkamerventilator: welke kies je?
Voor wat voor ventilator ga je het beste? En waar ga je zo’n ventilatiesysteem plaatsen in je badkamer? Er zijn verschillende opties! Hieronder een overzicht.
1. Ingebouwde buisventilator
Deze soort ventilatie heeft een ronde vorm en is erg geschikt voor kleine badkamers, wc’s of keukens en heeft een kort afvoerkanaal.
2. Ingebouwde kanaalventilator
Deze ventilator is erg stil en wordt tussen twee ventilatorkanalen geïnstalleerd. Wil je zo’n ventilator niet te hard in het zicht? Dan is dit een goede oplossing.
3. Ingebouwde plafondventilator
Deze soort is erg populair omdat deze heel makkelijk is in te bouwen.
Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw badkamerventilatie
Hoe kunt u de badkamerventilatie bedienen?
Een badkamerventilator kan tevens op meerdere manieren aan en uit worden gezet, de meest gebruikte bedieningswijzen zijn de volgende vier systemen.
1. Een aan- en uitschakelaar
Dit is een redelijk veel gebruikte werkwijze, waarbij de ventilatie aan en uit wordt gezet, wanneer u het licht aan en uit doet. Op zich is dit natuurlijk handig, omdat deze manier registreert wanneer u in de badkamer aanwezig bent. Het minder ideale aspect is echter, dat u vaak na een douche het licht een tijdje aan moet laten om alle condens de ruimte uit te filteren. Dit is in feite een verspilling van energie.
2. Een naloop-timer
Een ventilatiesysteem met naloop-timer lost het hiervoor genoemde probleem op: deze schakelaar biedt de optie om de ventilatie nog een tijdje te laten draaien nadat u alweer de badkamer uit bent. U kunt dit veelal zelf instellen, bijvoorbeeld op 10 of 15 minuten. Zo hoeft u niet onnodig het licht nog te laten branden.
3. Door middel van een hygrostaat
U kunt ook kiezen voor een badkamerventilator met een hygrostaat, deze registreert de relatieve luchtvochtigheid in de badkamer en schakelt aan de hand van deze informatie de ventilator aan en uit. U kunt zelf een bepaalde drempelwaarde instellen. U zult dit wel elke zomer en winter opnieuw moeten instellen, omdat de ventilatie dan allicht te snel of juist niet snel genoeg aan kan gaan.
4. Met behulp van infrarood
Infrarood is in principe een beetje een alternatief voor een reguliere aan- en uitschakelaar en werkt op basis van bewegingsdetectie. U kunt met dit systeem vaak ook een naloop-timer integreren, zodat de ventilatie nog een tijdje blijft na draaien.
Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u met het kiezen van ventilatie in uw badkamer
Indien u het toch een beetje moeilijk vindt om zelf de beste keuze te maken, dan kunnen wij bij u langskomen voor een vrijblijvende en grondige vochtdiagnose. Aan de hand van onze bevindingen kunnen wij u uitstekend adviseren bij de keuze voor een ventilatiesysteem. Bel ons meteen om een afspraak te maken, of wanneer u meer informatie wilt ontvangen.