Heb je in je woning of appartementsblok een kelder- of kruipruimte met een betonnen vloer? Hoewel beton precies voor zulke ruimtes een uitermate geschikt materiaal is vanwege de uitzonderlijke sterkte en weerbaarheid, kunnen er soms ook problemen in beton ontstaan. Idem geldt voor vloeren binnenshuis uit beton. Vooral gepolijst beton is de afgelopen jaren enorm populair geworden in moderne interieurs en bij renovatiewerken.
Wanneer er problemen ontstaan in een betonnen vloer, zoals scheuren of barsten, grindnesten of betonrot, dan dient dit zo snel als mogelijk opgelost te worden. Waarom? Mankementen in beton leiden al vrij snel tot vochtproblemen en tevens een aantasting van de bouwkundige constructie.
Met name in een kelder kan het gevaarlijk zijn om lang niets aan betonproblemen te doen, omdat de fundering van je gebouw daardoor in het gedrang kan komen. Herstel een betonnen vloer dus zo snel mogelijk.
→ Probleem met betonvloer?Contacteer ons voor een gratis diagnose
1. Wat is beton precies en hoe wordt een betonnen vloer geplaatst?
Beton is een mengeling van water, zand, cement en grind. Het grind, zand en water vormen samen het skelet van het beton, dat wordt bijeengehouden door het cement dat gaat verharden. Dit wordt trouwens ook wel mortel genoemd. De reden dat het cement gaat uitharden is vanwege een chemische reactie, die plaatsvindt wanneer het water met het cement wordt vermengd.
Beton is enkel sterk, indien de verhouding tussen al deze materialen precies juist is én in de juiste omstandigheden wordt geprepareerd en geplaatst. Wordt er teveel water gebruikt, dan zal het beton kruimelig en broos worden. Te weinig water zorgt weer voor een slechte hechting en vermenging van de grondstoffen.
2. Wat gebeurt er als het fout gaat?
Wanneer (hopelijk) de juiste combinatie van grondstoffen is bereikt, wordt het beton gestort en dient dan uit te harden. Dit is het moment dat de reactie tussen water en cement plaatsvindt. Wanneer de verhoudingen niet goed zijn dan zal de consistentie ook niet goed zijn.
Wanneer het uitdrogingsproces te snel gaat dan zal het beton stoffig worden en niet sterk. Ook kan het beton uitzetten en krimpen en dit heeft weer scheuren tot gevolg. Is er bij het plaatsen van het beton iets fout gelopen? Dan kunt u dit op een 2 manieren laten herstellen.
Bel nu voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667
3. Hoe wordt een betonnen vloer hersteld?
Het herstellen van een betonnen vloer vereist maatwerk door een professionele firma, zodat u er zeker van kunt zijn dat het daadwerkelijke probleem effectief wordt opgepakt. Betonrot bijvoorbeeld is een ander probleem dan één of twee scheuren in uw beton en dient derhalve anders te worden hersteld.
3.1. Optie 1: herstellen van betonnen vloer met betoninjectie
Het injecteren van betonnen oppervlakken biedt in veruit de meeste gevallen een uitstekende oplossing, vanwege de brede inzetbaarheid van injectiemethoden. Voor beton kunnen verschillende soorten middelen worden gebruikt die elk voor specifieke doeleinden zijn geschikt. Na de behandeling is het beton geheel hersteld en net zo sterk als het hoort te zijn.
3.2. Optie 2: verwijderen van aangetaste delen en storten van (deels) nieuwe vloer
Is de schade groter of beslaat het een groot oppervlak? Dan is de enige oplossing soms het verwijderen van het aangetaste beton en het opnieuw storten van een nieuwe laag beton. Daarna dient de betonnen vloer uiteraard wederom goed uit te drogen in de juiste condities, om identieke problemen in de toekomst te voorkomen.
4. Water-Dicht Vochtbestrijding herstelt vakkundig uw betonvloer
Heb je last van bepaalde (vocht)problemen in uw betonnen vloer? En wil je weten welke methode voor uw betonnen vloer het meest geschikt is? Bel ons gratis op
0800/61.667 of neem contact met ons op om een afspraak in te plannen voor een gratis en vrijblijvende diagnose. We bekijken samen wat de best passende behandelmethode is om je betonvloer weer in ere te herstellen.