Als warme lucht afkoelt, nestelt het zich op de koudst oppervlakken in huis: en dat zijn meestal je ramen of spiegels. Gevolg? Condensatievocht op je ramen. Als je hier veel last van hebt, kan dit duiden op te veel vocht in huis. Wat veroorzaakt dat vocht in huis? En kan je er iets tegen doen?
Hoe komt die condensatie op mijn ramen?
Er zijn verschillende dingen die de condens op je ramen kan veroorzaken. We zetten ze hier allemaal voor jou op een rijtje:
1. Je woning is té goed geïsoleerd
Ja, het kan: een te goed geïsoleerde woning. Zeker nieuwbouwwoningen zijn erg goed geïsoleerd, waardoor er niet genoeg lucht binnenkomt en de lucht binnenshuis en de temperatuur binnenshuis te hard verschilt met de temperatuur buitenshuis. Hierdoor komt er condens op de ramen en kan dit na een periode leiden tot schimmelvorming.
Bij oude woningen is de isolatie vaak veel minder goed, waardoor er via kieren of spleten nog verse lucht naar binnen sijpelt en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten ook veel minder is. Oude woningen hebben daardoor veel minder last van condens.
Wat kan je eraan doen?
Bij nieuwbouw die te goed geïsoleerd is, raden we aan om een ventilatierooster of -systeem te laten installeren. Daarmee houd je een evenwicht in de luchtvochtigheid.
→Last van condensatie?Contacteer ons voor een gratis analyse
2. Je nieuwbouwwoning heeft last van bouwvocht
Het is algemeen bekend dat een pas gebouwd pand last kan hebben van vocht in huis. Er wordt tijdens de werken namelijk veel vocht gebruikt dat niet tijdig opgelost kan geraken. Hierdoor ontstaat er het zogenaamde bouwvocht. Om dit vocht uit je woning te krijgen kan je gebruik maken van een bouwdroger of een ventilatiesysteem installeren.
3. Je woning kan de slechte lucht niet voldoende afvoeren
Als condens op dubbele beglazing voorkomt, wijst dit meestal op een minieme afvoer van slechte lucht. Er is in dat geval te weinig aandacht besteed aan de luchtafvoer bij de bouwwerken. Ook hier is het aangeraden om een ventilatierooster te plaatsen of een ventilatiesysteem aan te schaffen.
→Ventilatie laten plaatsen?Contacteer ons voor een gratis prijsopgave
4. Welk ventilatiesysteem is geschikt voor jouw woning?
Wanneer er zich te veel vocht binnenshuis bevindt, zal er condens ontstaan op de ramen wat op lange termijn kan leiden tot schimmelvorming. Een ventilatiesysteem plaatsen is vaak de beste oplossing om dit probleem te elimineren. Maar hoe kies je er eentje?
4.1 Ventilatiesysteem B
Bij dit soort ventilatie wordt er verse lucht in de woning geblazen en zal de slechte lucht op een natuurlijke manier naar buiten worden afgevoerd. Het enige nadeel: ook in de winter zal deze ventilatie zorgen voor verse luchttoevoer, waardoor er in koude periodes ook koude lucht in huis wordt gebracht.
4.2 Ventilatiesysteem C
Bij het ventilatiesysteem C zal de lucht mechanisch worden afgevoerd en de toevoer van de lucht zal gebeuren op een natuurlijke manier. In dit geval zal de geproduceerde warmte helaas ook naar buiten worden geleid.
4.3 Ventilatiesysteem D
Zowel de luchtafvoer als -toevoer zal bij ventilatiesysteem D mechanisch gebeuren. Hiermee zal je het minste energie verliezen omdat er ook zo goed als geen warmte verloren gaat.
Ventilatie plaatsen met de hulp van Water-Dicht
Weet je niet zeker wat voor soort ventilatie het meest geschikt is voor jouw woning? Laat je vrijblijvend adviseren door één van onze experts bij Water-Dicht. Contacteer ons nu of maak een afspraak.