Condensatie ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken. De vochtige lucht zal zich aan het aanwezige oppervlak hechten en hierdoor weer vloeibaar worden. Komt dit proces structureel voor, dan zal het bewuste oppervlak steeds meer verzadigd raken met vocht. Dit kan zeer vervelende en ingrijpende gevolgen hebben voor de staat van uw woning.
Condensatie ontstaat in veel gevallen door een gebrek aan goede ventilatie binnenshuis. Maar ook de aanwezigheid van koudebruggen kan een rol spelen, want koudebruggen kunnen plaatselijke condensatieproblemen veroorzaken die u niet snel opmerkt.
Oorzaak 1: Condensatie door een gebrek aan ventilatie
De meest voorkomende oorzaak van condensatie is het ontbreken van ventilatiemogelijkheden in het pand. In vele gevallen gaat het om condensatieproblemen in woningen die niet of niet goed genoeg voorzien zijn van een ventilatiesysteem. Een ruimte die niet voldoende geventileerd wordt, zal schadelijke gevolgen ondervinden door het aanwezige vocht in de ruimte. U kunt dit meteen waarnemen doordat de ramen zullen beslaan. Vooral ‘natte ruimtes’ zoals badkamers, keukens en kelders kunnen te kampen krijgen met condensatieproblemen. Na verloop van tijd zal het vocht zich ook verplaatsen naar andere oppervlakken en ruimten, die heel wat gevoeliger zijn voor vocht en vochtproblemen.
Oorzaak 2: Condensatie door koudebruggen
Naast het gebrek aan een goed werkend ventilatiesysteem is er nog een andere oorzaak van condensatie: koudebruggen. Koudebruggen zijn zwakke plekken in de constructie van uw pand waar warmteoverdracht plaatsvindt. Op die plek is er onvoldoende isolatie aanwezig, waardoor warme lucht in contact komt met koude lucht. Hierdoor ontstaan op deze plaatsen niet alleen condensatieproblemen, maar kan er ook verlies van energie optreden. Ook een spouwmuur kan een koudebrug bevatten waar vocht zich aan vasthecht, bijvoorbeeld wanneer er een gat in de isolatie zit.
Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Waar treedt condensatie op?
Een aantal plaatsen en ruimtes in uw woning zijn extra gevoelig voor condensatie. Dit is vooral afhankelijk van de aard en het doel van de ruimte.
Condensatie in natte ruimtes
Condensatie in de zogenaamde ‘natte ruimtes’, zoals de badkamer, wasruimte of keuken, komt erg veel voor. In deze ruimtes circuleren namelijk, zeker in vergelijking met andere vertrekken van uw woning, grotere hoeveelheden vocht en waterdamp. Wanneer het vocht niet goed kan worden afgevoerd, ontstaan condensatieproblemen.
Condensatie in muren en plafonds
Condensatie op en in muren en plafonds komt voor wanneer warme en vochtige lucht afkoelt op het koudere oppervlak. Een gebrek aan ventilatie werkt dit in de hand. Ook de aanwezigheid van een koudebrug kan hier voor problemen zorgen.
In het eerste geval zullen de condensatieproblemen meer algemeen van aard zijn. In het tweede geval zult u hoogstwaarschijnlijk meer last hebben van plaatselijke condensatie.
Condensatie in de kelderruimte
Condensatie komt ook geregeld voor in kelders en kruipruimten. Hier kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Er kan sprake zijn van doorslaand vocht, maar ook in de kelder kan een gebrek aan ventilatie voor problemen zorgen. Wanneer de vochtige lucht nergens heen kan, condenseert deze op de aanwezige oppervlakken. Vooral in een kelder ontstaat zo een vicieuze cirkel, waarbij de lucht afwisselend condenseert en verdampt.
Heeft uw woning last van condensatie?
Ondervindt u hinder van vochtproblemen in uw woning, maar weet u de exacte oorzaak niet? Dan is het raadzaam een vochtexpert in te schakelen. Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u al een hele stap verder dankzij een geheel vrijblijvende gratis vochtdiagnose, waarmee wij de oorza(a)k(en) van uw vochtprobleem en condensatie snel en doeltreffend opsporen. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Lees hier meer over condens en condensatieproblemen