Een natte kelder is hetzelfde als geen kelder hebben. Kampt je kelder met vochtproblemen, dan pak je die dus maar beter snel aan. Niet alleen om de ruimte terug bruikbaar te maken, maar ook omdat een vochtige kelder kan leiden tot allerlei problemen, zoals schimmelgroei, muffe geuren, en zelfs structurele schade aan de fundering.
Vaak kiest men voor mechanische ventilatie in een kelder. Dat is efficiënt tegen condensatievorming, maar andere types vochtproblemen zal je er niet mee tegenhouden. We vertellen er je hieronder alles over.
Veelvoorkomende oorzaken van vocht in de kelder
Kelders liggen onder de grond of deels onder de grond, waardoor ze in direct contact staan met grondwater en vochtige grond. Vocht kan zo gemakkelijk door muren of vloeren trekken, vooral als de waterdichtheid van de kelder niet optimaal is. Bovendien is de luchtcirculatie in kelders vaak beperkt, wat vochtproblemen verder verergert. Vocht kan op de volgende manieren binnendringen in je kelder:
- Grondwaterdruk: als het grondwaterniveau hoog is, kan water door de fundering of keldermuren sijpelen.
- Regenwaterinfiltratie: slecht afwaterende regenpijpen of een hellend terrein rond je huis kunnen ervoor zorgen dat er meer regenwater naar je kelder toestroomt dan je keldermuren kunnen tegenhouden.
- Condensatie: waterdamp die op de koude muren van de kelder botst, zal condenseren en waterdruppels vormen.
- Slechte waterdichtingsmaterialen: gebrekkige afdichting van muren, vloeren en scheuren kan waterinfiltratie in de kelder bevorderen.
Oplossingen om je kelder droog te houden zonder constante ventilatie
Nu we de oorzaken van vocht in de kelder begrijpen, kunnen we kijken naar enkele effectieve manieren om het probleem aan te pakken.
Last van een vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Wat kan je doen tegen hygroscopische zouten?
1. Mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie helpt zeker in kelders en is absoluut aan te raden. Maar het helpt alleen tegen vochtproblemen die ontstaan door condensatie. Vochtige lucht kan van nature maar moeilijk ontsnappen uit de kelder aangezien er geen ramen zijn. Zeker efficiënt dus, en een goed idee, maar het is vaak niet de enige behandeling tegen vocht in de kelder.
2. Waterdichting van de keldermuren en -vloer
Komt het vocht van buiten de kelder, dan is een kelderdichting aan te raden. We brengen dan verschillende lagen van waterdichte coatings aan de binnenkant van je keldermuren en -vloer aan. Die zijn bijzonder effectief. De waterdichte laag blokkeert de waterinfiltratie en zal helpen om kleine scheuren en openingen te dichten. Houd er rekening mee dat interne waterdichting voorkomt dat vocht binnendringt, maar het water zal nog steeds tegen de buitenkant van de fundering drukken.
3. Kelderdrainage
Staat er vaak water in de kelder, dan zijn de keldermuren mogelijk te verzadigd met vocht om succesvol een kelderbekuiping te implementeren. Of mogelijk is de grondwaterdruk gewoon te hoog. In dat geval is een kelderdrainage een goed idee. We brengen dan noppenmembranen aan op de muur en vloer en sluiten die aan op een pompsysteem. Al het binnendringende water wordt zo naar buiten afgevoerd en het hele systeem wordt netjes verstopt zodat de kelder terug bruikbaar is.
4. Herstellen van scheuren en lekkages
Scheuren in de keldermuren en -vloer zijn zwakke punten waar vocht gemakkelijk kan binnendringen. Zelfs de kleinste scheuren kunnen vocht laten doorsijpelen en grote problemen veroorzaken. Voor kleine scheuren kan een injectiehars worden gebruikt om het probleem te dichten. Dat materiaal is flexibel en kan uitzetten en samentrekken, afhankelijk van de beweging van de fundering.
5. Goede afvoer en drainage rondom je huis
Een andere manier om vocht uit je kelder te houden is door ervoor te zorgen dat regen- en grondwater effectief wordt afgevoerd en weggeleid van je huis. Zorg ervoor dat de regenpijpen en dakgoten schoon en in goede staat zijn. En als het terrein rond je huis naar je fundering afloopt, kan water gemakkelijk de kelder binnendringen. Eventueel kan je grondwerken overwegen.
Water Dicht bestrijdt vocht en installeert ventilatiesystemen in jouw kelder
Er zijn talloze manieren om je kelder droog te houden. Door te investeren in goede waterdichting, drainage, en eventuele vochtbestrijdingsmethodes kan je een gezonde, droge kelder behouden. Het aanpakken van de onderliggende oorzaken van vocht is essentieel voor een duurzame oplossing.
Bij Water Dicht begrijpen we hoe belangrijk het is om vochtproblemen aan te pakken voordat ze ernstige schade veroorzaken. Als je worstelt met vocht in je kelder, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts voor professioneel advies en duurzame oplossingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.