Een renovatie is een oorlog op verschillende fronten. Binnen- en buitenmuren, gevels en isolatie, maar ook vochtproblemen bestrijden en voorkomen. Een efficiënte manier om dat te doen is met vochtwerende folies. Maar hoe zet je die vochtwerende folies precies in en bij welke renovatieklussen kunnen ze het verschil maken? We vertellen je het graag hieronder.
Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Wat is vochtwerende folie?
Vochtwerende folie is een dunne laag kunststof materiaal die wordt geïnstalleerd tussen de binnenmuur en de afwerkingsmaterialen, zoals gipsplaten of isolatie. Het doel van de folie is om de doorgang van vocht van binnenuit naar de muren te beperken, terwijl het wel nog steeds toelaat dat vocht gevangen in de muren naar buiten kan ontsnappen. Op die manier helpt vochtwerende folie om vochtplekken en vochtschade te voorkomen.
Wanneer kan je vochtwerende folie inzetten?
Vochtwerende folie kan worden ingezet als een effectieve oplossing voor verschillende vochtproblemen in huis, waaronder:
1. Condensatie
Vochtwerende folie kan worden geïnstalleerd achter wandbekleding, zoals gipsplaten of isolatie, om condensatie op binnenoppervlakken te voorkomen. Door de vorming van condensatie te verminderen, wordt de kans op schimmelvorming aanzienlijk verminderd. Dat komt de gezondheid van de woning en die van de bewoners ten goede.
2. Opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht, waarbij water vanuit de grond door de muren omhoog trekt, kan vochtwerende folie worden toegepast als onderdeel van een vochtbestrijdingsstrategie. Door de folie aan te brengen aan de binnenzijde van de muur, wordt voorkomen dat vocht zich verder verspreidt en wordt de leefruimte beschermd tegen vochtschade. Dit in combinatie met muurinjecties.
3. Bescherming van isolatie
Vochtwerende folie kan ook worden gebruikt om isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht en condensatie. Door de folie aan te brengen tussen de isolatie en de binnenmuur of het dak voorkom je dat er vocht kan condenseren tussen de isolatiepanelen. In dat geval hebben we het doorgaans over een dampscherm, een essentiële stap bij het isoleren van daken.
Voordelen van vochtwerende folie bij renovatiewerken
1. Bescherming tegen vochtproblemen
Eerst en vooral vormt vochtwerende folie een effectieve barrière tegen vocht, waardoor het binnendringen van vocht in de muren wordt voorkomen. Dit helpt vochtgerelateerde problemen zoals schimmelvorming, rot en corrosie te voorkomen, wat essentieel is voor de gezondheid van je huis en van jezelf.
2. Verbeterde energie-efficiëntie
Door het gebruik van vochtwerende folie kan de isolatiewaarde van je huis worden verbeterd. De folie helpt warmteverlies namelijk te verminderen. Dat komt vooral omdat vochtige muren heel wat meer warmte laten ontsnappen dan droge muren. Zo houd je de energiekosten laag en is het comfortabel vertoeven in je geliefde stekje.
3. Duurzame renovatie
Door vochtwerende folie toe te passen als onderdeel van je renovatie, zorg je ervoor dat de resultaten van je werk blijven. Het voorkomt vochtgerelateerde schade aan de nieuwe afwerkingen en materialen, waardoor je gerenoveerd pand er nog veel langer als nieuw blijft uitzien. Over vochtproblemen hoef je je vele decennia geen zorgen meer te maken.
Hoe vochtwerende folie installeren?
1. Bepaal welke ruimtes in je huis het meest vatbaar zijn voor vochtproblemen, zoals badkamers, keukens en kelders en ga, met de hulp van een vochtexpert na, hoe je daar vochtwerende folies en andere vochtbestrijdingsmiddelen kan inzetten.
2. Zorg ervoor dat de oppervlakken waarop de vochtwerende folie wordt aangebracht schoon en droog zijn.
3. Bestrijd het aanwezige vocht in de muren, volgens de regels van de kunst met de hulp van een expert.
4. Snijd de vochtwerende folie op maat en bevestig deze strak tegen de binnenmuur op de juiste wijze. Zorg ervoor dat er geen luchtlekken zijn en dat de folie volledig aansluit op alle randen en naden.
5. Nadat de vochtwerende folie is geïnstalleerd, kun je de afwerkingsmaterialen zoals gipsplaten, isolatie en wandbekleding aanbrengen. Wacht eerst wel tot de vochtige muur volledig uitgedroogd is.
Welke vochtwerende folie gebruiken?
Er zijn ontzettend veel folies op de markt en elke folie heeft zijn eigen doel en nut. Welke vochtwerende folie je gebruikt, hangt af van de aard van het vochtprobleem, het type renovatieklusje en de specifieke behoeften van het project.
Dampremmende folie wordt gebruikt om de vorming van condensatie op binnenoppervlakken te voorkomen en wordt meestal geïnstalleerd achter wandbekleding zoals gipsplaten of isolatie. Het is belangrijk om een dampremmende folie te kiezen met de juiste dampdoorlatendheid om te voorkomen dat vocht wordt ingesloten. Zo vererger je het probleem alleen maar.
Daarnaast is er de klassieke waterafstotende folie. Ook daarvan bestaan heel wat types. Er is een vochtwerende folie voor elke ondergrond en elk type opstijgend vocht. Het is erg belangrijk om het juiste type vochtwerende folie te kiezen dat past bij de specifieke behoeften en vereisten van het renovatieproject. Een professionele analyse van het vochtprobleem en advies van een specialist zijn daarvoor essentieel. Sla de handen in elkaar met een vochtexpert en laat het vocht voor eens en voor altijd uit je woning verjagen.
Water Dicht bestrijdt vocht met onder andere vochtwerende folie
Het gebruik van vochtwerende folie bij renovaties is een slimme investering die tal van voordelen biedt. De vochtwerende folies zijn niet alleen essentieel in het bestrijden van vochtproblemen en het aanbrengen van dakisolatie, maar ze kunnen ook preventief ingezet worden.
Op zoek naar meer informatie? Contacteer ons voor vrijblijvend advies. We komen graag langs om de vochtproblemen in je woning onder de loep te nemen en ze op de gepaste wijze aan te pakken.