Hoe herstellen we vochtige muren na langdurige blootstelling aan vocht?

Hoe herstellen we vochtige muren na langdurige blootstelling aan vocht?
Geschreven op 17 juni

Vochtige muren zijn een groot probleem voor elk gebouw. Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot structurele schade, schimmelgroei en bijgevolg een ongezonde leefomgeving. Het is dan ook ontzettend belangrijk om vochtige muren snel aan te pakken. Heb je dat niet gedaan en zijn de muren in je woning langdurig blootgesteld aan vocht? Dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Opstijgend vocht

De oorzaken van vochtige muren

Voordat we ingaan op de herstelmethoden, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken van vochtige muren kunnen zijn. Elk type vochtprobleem vraagt namelijk om een andere aanpak. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan vochtproblemen, waaronder:

  • 1. Grondvocht: wanneer vocht uit de grond omhoog trekt in de muren door capillaire werking, spreekt men van opstijgend vocht. Dit komt vaak voor in oudere gebouwen zonder goede vochtwering.
  • 2. Doorslaand vocht: scheuren in de muren, slechte afdichtingen rondom ramen en deuren, of gebrekkige dakbedekking kunnen waterinfiltratie veroorzaken.
  • 3. Condensatie: vocht in de vorm van waterdamp kan zich ophopen als gevolg van slechte ventilatie, vooral in ruimtes zoals badkamers en keukens.
  • 4. Lekkages: lekkende leidingen of dakgoten kunnen vocht in de muren veroorzaken.

De gevolgen van vochtige muren

Langdurige blootstelling aan vocht is altijd ernstig. De vochtplekken op de muren en de cosmetische schade zijn niets vergeleken met de structurele problemen die kunnen optreden. Heb je langdurige vochtproblemen, dan kan je deze gevolgen verwachten:

  • 1. Schimmelgroei: vochtige muren bieden een ideale omgeving voor schimmel en ongedierte, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
  • 2. Aantasting van bouwmaterialen: hout, baksteen en pleisterwerk zullen verzwakken en afbrokkelen door vocht.
  • 3. Verlies van isolatiewaarde en slechtere EPC: vochtige muren verliezen hun isolerende eigenschappen, en dat merk je op de energiefactuur en op een eventueel EPC-verslag.
  • 4. Esthetische schade: vlekken, verkleuringen en schilferende verf zijn vaak het resultaat van vochtproblemen.

Zo herstel je vochtige muren na langdurige blootstelling aan vocht

Bij Water-Dicht weten we hoe we die langdurige vochtproblemen moeten aanpakken. We gaan als volgt te werk.

1. Inspectie en diagnose

De eerste stap in het hele proces is een grondige inspectie van de getroffen muren. Onze experts gebruiken geavanceerde apparatuur en hun geoefend oog om de omvang en bron van het vochtprobleem te bepalen. We identificeren de oorzaak van het vochtprobleem, of het nu optrekkend vocht, lekkages of condensatie is.

2. De oorzaak van het vochtprobleem aanpakken

Vervolgens schieten we in actie.

Opstijgend vocht bestrijden met muurinjecties

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondvocht door capillaire werking in de muren omhoog trekt. Dat probleem kan effectief worden aangepakt met muurinjecties, waarbij een vochtwerende gel of vloeistof in de muren wordt geïnjecteerd. Die substantie vormt een nieuwe, horizontale barrière binnenin de muur die voorkomt dat vocht verder omhoog kan trekken. Zo drogen de muren uit en voorkom je verdere schade.

Doorslaand vocht bestrijden met een gevelimpregnatie

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren naar binnen sijpelt. Dat kan leiden tot vochtplekken aan de binnenzijde van de muren. Een effectieve methode om dit probleem aan te pakken is gevelimpregnatie. Daarbij wordt een waterafstotend middel op de buitengevel aangebracht, dat diep in het materiaal trekt en een beschermende laag vormt. Dit middel zorgt ervoor dat regenwater niet meer kan binnendringen, terwijl de muur wel kan blijven ademen. Zo droogt de gevel uit en kan water niet langer naar binnen.

Condensatievocht bestrijden met ventilatiesysteem

Condensatievocht ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren en ramen. En daar is maar één iets aan te doen: ventileren. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht en afvoer van vochtige lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte wordt gereguleerd en waterdamp de kans niet krijgt om neer te slaan.

3. Behandelen van schimmel

Indien er schimmel of zwammen aanwezig zijn, behandelen we deze met gespecialiseerde schoonmaakmiddelen en fungiciden. Het is belangrijk om alle sporen van schimmel te verwijderen om te voorkomen dat ze terugkomen. Enkel zo kunnen we een gezonde leefomgeving garanderen.

4. Herstellen van de muren

Wanneer de muren volledig droog en vrij van schimmel zijn, kan je de muur zelf terug herstellen. Wacht tot de muur uitgedroogd is om te beginnen pleisteren of schilderen. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om meteen ook enkele isolatiewerken uit te voeren.

Langdurig vochtprobleem in de kelder?

Bevindt het vochtprobleem zich in de kelder, dan is een specifieke aanpak nodig. We zullen dan doorgaans een kelderbekuiping inzetten. Daarbij worden de keldermuren en de keldervloer opnieuw bekleed met verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel. Eenmaal het geheel uitgedroogd is, is de kelder terug als nieuw. Bij hardnekkige vochtproblemen in de kelder waarbij vaak water op de vloer staat, is een kelderdrainage een beter idee.

Water Dicht bestrijdt vochtige muren na langdurige blootstelling aan vocht in jouw omgeving

Muren lopen aanzienlijke schade op na langdurige blootstelling aan vocht. Gelukkig kan elke muur met de juiste aanpak effectief worden hersteld. Van de initiële inspectie tot het verjagen van langdurig vocht, bij Water Dicht helpen we je met plezier verder. Zit je nog met vragen? Ons team staat klaar om ze te beantwoorden. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing