Bestaat er een verband tussen de verwarming in huis en schimmelproblemen? Zeker! Een goede verwarmingsinstallatie, een constante temperatuur en regelmatig ventileren voorkomen vochtproblemen die te wijten zijn aan condensvorming. We vertellen je hieronder hoe verwarming schimmels kan voorkomen, waarom je moet ventileren en hoe je die schimmelproblemen kan aanpakken.
Condensatieproblemen of schimmel in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing
Hoe kan verwarming schimmels voorkomen?
Schimmels komen in heel wat woningen voor. Ze hebben enkel vocht en amper licht nodig. Schimmels vinden dus makkelijk een manier om in je badkamer, keuken of wasplaats te groeien. Wist je dat verwarming die schimmels deels kan voorkomen?
De meeste schimmelproblemen in Vlaamse woningen zijn te wijten aan een ondermaatse verwarming en te weinig ventilatie. Schimmels ontstaan namelijk op lokale vochtplekken. Wanneer je een warme douche neemt of gekookt hebt, slaat waterdamp neer op koude oppervlaktes. Zo ontstaat condens. Die kleine waterdruppeltjes vormen lokaal een vochtplek en vormen een broeihaard voor schimmels.
Wanneer je je woning goed verwarmt, zijn de muren en het plafond niet koud en kan er zich dus minder makkelijk condens vormen. De waterdamp blijft in de lucht hangen en wordt afgevoerd via het ventilatiesysteem of een openstaand raam.
Hoe hoog moet de verwarming staan om schimmels te voorkomen?
Het is vooral belangrijk dat de muren en het plafond de kans niet krijgen om af te koelen. Laat de verwarming daarom ook ’s nachts aan staan. In het beste geval zakt de temperatuur niet onder de 18 graden. Condens zal zich dan moeilijk vormen.
We raden aan om de temperatuur in geen geval onder de 15 graden te laten zakken. Waterdamp zal dan snel neerslaan op de muren en het plafond, met vochtplekken en schimmels als gevolg.
Belangrijk: ventilatie om schimmels te voorkomen
Het is geen goed idee om constant alle ramen dicht te doen en de verwarming hoger te zetten. De lucht wordt dan niet ververst en blijft vochtig. Ventilatie is een belangrijk wapen in de strijd tegen schimmels.
Het klinkt misschien tegenstrijdig om enerzijds de verwarming aan te zetten en tegelijkertijd te ventileren, maar verwarming en ventilatie gaan hand in hand. Vochtige, niet-geventileerde lucht is moeilijker op te warmen dan verse, droge lucht. Door te ventileren zal je dus minder moeten stoken om een aangename temperatuur in huis te verkrijgen.
We raden wel af om ramen permanent in kantelstand te laten staan. Je verliest dan te veel warmte. Laat in de plaats altijd de ventilatieroosters in het raam openstaan of zet het raam meerdere keren open per dag voor 5 tot 10 minuten. De vochtige lucht en waterdamp worden dan afgevoerd en de verse buitenlucht zal snel opwarmen.
Tip: renoveer de verwarmingsinstallatie
Heb je een oude verwarmingsinstallatie en wil je besparen op verwarmingskosten? Dan moet je overwegen om de verwarmingsinstallatie te vervangen. Moderne cv-ketels zijn beduidend energiezuiniger dan oude exemplaren. Bovendien kan je een beroep doen op verschillende premies wanneer je je woning renoveert en het energieverbruik zo verlaagt.
Hoe weet ik of een ruimte te vochtig is?
De ideale luchtvochtigheid schommelt rond de 50 procent. Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een zogenaamde hygrometer. Loopt de luchtvochtigheid op tot 65 procent, dan moet er veel beter geventileerd worden. Anderzijds kan het in de winter ook gebeuren dat de luchtvochtigheid te laag is. Dan kan een luchtbevochtiger soelaas bieden.
De ruimtes die het meest gevoelig zijn aan vocht- en schimmelproblemen door condensvorming zijn de keuken, de badkamer, de kelder en de wasplaats.
Merk je al vocht- of schimmelproblemen op?
Is het kwaad geschied en zie je schimmels op de muren of het plafond verschijnen? Dan zal het niet langer helpen om de ruimte nu wel goed te verwarmen en voldoende te ventileren.
De schimmel moet weggehaald worden en het vochtprobleem moet bij de wortel aangepakt worden. Daarvoor bel je het beste een vakman. Er bestaan huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om schimmels weg te halen, maar die werken enkel oppervlakkig en lossen het vochtprobleem zelf niet op.
Heb je te maken met schimmels in de woning? Contacteer ons dan voor vrijblijvend advies. Het is belangrijk om vocht- en schimmelproblemen vroegtijdig aan te pakken om grotere vochtproblemen te vermijden.
Water-Dicht verjaagt vocht en schimmels uit je woning
Werd je woning te weinig verwarmd of slecht geventileerd? Dan heb je mogelijk met schimmels te maken. We helpen je bij Water-Dicht graag om schimmels te verjagen en de onderliggende vochtproblemen op te lossen. Ons vochtbestrijdingsteam trekt erop uit om vochtproblemen te onderzoeken en te bestrijden. Zo ben je snel van die vochtplekken en schimmels in je woning verlost. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.