Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel. Door het temperatuurverschil tussen de warme lucht en het koude oppervlak, wordt de waterdamp weer vloeibaar. Dat proces heet condensatie en komt bijzonder veel voor.
Condensatie kan ontstaan in ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad, waar in de meeste gevallen ook een stijging van temperatuur plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan de natte spiegel in de badkamer na een warme douche.
Condensatie hecht zich echter aan allerlei oppervlakken, dus niet alleen aan ramen en spiegels. Vooral poreuze oppervlakken zoals muren, pleisterwerk en behang kunnen erg veel last ondervinden van condensatievorming.
Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Hoe verloopt het proces van condensatie?
Condensatie ontstaat in ruimtes waar de lucht vocht bevat. Een gemiddeld huishouden creëert op dagelijkse basis ongeveer 10 tot 15 liter vocht, dat omgezet wordt in condensatie. Dit vocht ontstaat op zeer uiteenlopende manieren:
- In de badkamer tijdens het nemen van een douche of bad
- Tijdens het drogen van de was in uw woning
- Tijdens het koken
- Tijdens het dweilen van de vloer of een schoonmaakbeurt met water
- Wanneer u ademt en zweet, komt er lichaamsvocht vrij
In feite is er op elk moment van de dag waterdamp aanwezig in uw huis, dat continu naar een mogelijke uitweg zoekt. Wanneer deze uitweg niet bestaat, zal deze waterdamp zich vasthechten aan de oppervlakken die voorhanden zijn.
Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Waar zijn de grootste risico’s op condensatie?
Problemen met condensatie komen veel voor in ruimtes die niet goed geventileerd worden. Betreft het ook nog eens zogenaamde ‘natte ruimtes’, zoals de keuken of badkamer, dan vormen deze twee elementen het perfecte recept voor condensatievorming. De aanwezige waterdamp hecht zich telkens weer aan de wanden en het plafond, waardoor deze oppervlakken steeds natter en weker zullen worden.
Condensatie kan ook ontstaan door de aanwezigheid van een koudebrug. Koudebruggen zijn zwakke plekken in de constructie van uw woning, waar warmteoverdracht plaats kan vinden. Het gaat doorgaans om een plaats waar de isolatie onderbroken is. Zo ontstaan plekjes op de muur die relatief koud zijn, en gevoelig voor condensvorming.
Hoe condensatie verhelpen?
Allereerst kunnen wij het belang van goede ventilatie niet vaak genoeg benadrukken. Ventilatie voert namelijk niet alleen vochtige lucht af naar buiten, maar heeft als bijkomend voordeel dat de concentraties koolstofdioxide in huis een gezond niveau hebben. Koolstofdioxide (CO2) is een gas dat door mensen wordt uitgeademd.
Wanneer de concentratie CO2 in de lucht hoge niveaus bereikt, dan kunt u diverse klachten ervaren zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Wordt uw woning voldoende geventileerd, dan is er altijd voldoende zuurstof aanwezig. Ventilatie is dus van groot belang voor een gezond en aangenaam leefklimaat in huis.
Daarnaast is het verstandig om uw huis te controleren op de aanwezigheid van koudebruggen, omdat deze zwakke plekken zoals vermeld ook condensatie in de hand kunnen werken.
Indien u vermoedt dat u last heeft van condensatie in uw woning, dan raden wij aan om dit snel te laten nakijken. Hiermee voorkomt u namelijk steeds groter wordende vochtproblemen.
Dankzij onze vrijblijvende GRATIS vochtdiagnose kunnen wij uw woning tot in de kleinste details aan een onderzoek onderwerpen. Neem contact met ons op voor meer informatie, of om meteen een afspraak in te plannen.
Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Lees hier meer over condens en condensatieproblemen