Heeft u informatie opgezocht over salpeter omdat u vermoedt dat uw muren aangetast zijn door salpetervorming? Dan is het raadzaam dit op korte termijn door een expert te laten onderzoeken.
Salpeter op uw muren ontstaat wanneer de aanwezige chemicaliën in water, zoals ammoniak en nitraatbacteriën, reageren met het kaliumcarbonaat in uw metsel- en voegwerk. Als gevolg hiervan heeft u niet alleen last van vocht in uw huis, maar wordt dit vocht nog eens extra geaccentueerd in de vorm van een witte aanslag op de aangetaste muren en oppervlakken.
Gelukkig bestaan er meerdere uitstekende behandelmethodes, die zowel het salpeter als het onderliggende vochtprobleem grondig aanpakken.
Oplossing tegen salpeter #1: installeren van een spouwmuur met waterkering
Salpeter op uw muren is in zeer veel gevallen een direct gevolg van opstijgend vocht. Opstijgend vocht komt uw woning binnen op lagere verdiepingen, vaak via de benedenverdieping. Indien grondwater op dit niveau in uw muren terecht kan komen, zal het de aanwezige oppervlakken volledig verzadigen en naar hoger gelegen verdiepingen stijgen, op zoek naar nieuwe droge plekken.
Een manier om dit te voorkomen, is het installeren van een spouwmuur. Een spouwmuur is een dubbele muur met ruimte ertussen, zodat opstijgend grondwater (maar ook regenwater) niet meer de binnenkant van de buitenmuur van uw woning kan aantasten. Indien u ook nog een waterkering in de spouwmuur plaatst, zal vocht op structurele wijze worden afgevoerd zodat het niet meer in contact kan treden met de binnenkant van uw woning. Zo bestrijdt u in één klap de vochtproblemen én het salpeterzuur op uw muren.
Last van een witte aanslag op uw muren? Bel voor een gratis vochtdiagnose naar 0800/61.667
Oplossing tegen salpeter #2: uw kelder waterdicht maken
Een kelder die niet goed bestand is tegen water kan ook aanleiding geven tot de vorming van opstijgend vocht en daardoor ook salpeter. Indien dit het geval is, dan is het verstandig uw kelder aan een onderzoek te onderwerpen en te kijken welke aanpassingen er nodig zijn. Kelders kunnen op veel manieren waterdicht gemaakt worden, bijvoorbeeld door middel van totaaloplossingen als kelderdichting en kelderdrainage, maar ook met behulp van plaatselijke methodes zoals muurinjectie.
Oplossing tegen salpeter #3: hydrofuge
Is de oorzaak van het salpeterzuur op uw muren doorslaand vocht, dan kunt u uw gevel opnieuw laten impregneren. Dit wordt ook wel hydrofuge genoemd. Door middel van het vernevelen van uw gevel met een transparant waterafstotend middel, wordt de porositeit van de muren op effectieve wijze aangepakt. Uw gevel is na de behandeling veel beter bestand tegen vocht. Water heeft geen kans meer om binnen te dringen en daardoor zal ook salpetervorming worden uitgesloten.
Oplossing tegen salpeter #4: repareren van beschadigingen
Naast deze veelomvattende behandelmethoden, bestaan er ook diverse kleinere toepassingen die salpetervorming bestrijden. In elk geval moet u uw woning allereerst aan een onderzoek onderwerpen, om erachter te komen welke methode voor u het meest geschikt is. Misschien heeft u plaatselijk last van salpeter door een probleem met isolatiematerialen? Of door enkele haarscheurtjes in uw gevel? Zulke kleine problemen kunnen door de juiste behandeling snel worden opgelost.
Water-Dicht Vochtbestrijding biedt u gratis en vrijblijvend een vochtanalyse aan, waarbij we uw woning inspecteren op mogelijke vochtproblemen. Daarna kunnen wij u precies vertellen welke oplossingen het meest geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Contacteer ons nu!
Meer tips & tricks over salpeterzuur muren