Keldermuren zijn gevoelig voor vochtproblemen, aangezien ze ondergronds liggen en daardoor blootgesteld zijn aan verschillende bronnen van vocht, zoals grondwater en sijpelwater na hevige regenval. Ook lekkages van leidingen zijn typisch in kelders. Het is van vitaal belang om vocht in keldermuren snel en grondig aan te pakken om ernstige schade en hoge reparatiekosten te voorkomen.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Bekijk hoe wij een kelder waterdicht maken
De bronnen van vocht in keldermuren
Kelders en vocht zijn goede vrienden. De ondergrondse ruimte wordt op verschillende fronten door vocht aangevallen.
1. Grondvocht
Grondvocht dringt vaak via kleine beschadigingen in de keldermuren naar binnen. Zelfs kleine scheurtjes, barstjes, slechte afdichtingen en ventilatieroosters kunnen de weg vrijmaken voor vocht. De zwakke plek van je kelder is de kimnaad, waar de keldermuren op de keldervloer staan. Kleine verzakkingen zijn daar voldoende om een gaatje te doen ontstaan.
2. Sijpelwater
In regenachtige gebieden kan na zware regenval het waterpeil stijgen. De keldermuren kunnen dit soms niet aan, waardoor water je kelder binnendringt en de muren vochtig maakt. De bakstenen in de keldermuren worden na verloop van tijd poreus en nemen daardoor steeds makkelijker water op.
3. Lekkages
Lekkages zijn eveneens typisch voor kelders, waar veel leidingen lopen. Die lekken kunnen onopgemerkt blijven als ze niet tijdig worden aangepakt. Schiet echter altijd snel in actie, want zelfs kleine lekkages kunnen na verloop van tijd aanzienlijke schade veroorzaken.
4. Condensatie
Kelders worden niet verlucht, wegens het gebrek aan ramen. Daarom stapelt de waterdamp zich er sneller op. Al die waterdamp slaat uiteindelijk neer op de koude keldermuren en op het plafond, met vochtplekken tot gevolg. Die vormen op hun beurt dan weer de ideale voedingsbodem voor schimmels en kelderzwammen.
Identificeer de exacte oorzaak van het vochtprobleem
Het is van cruciaal belang om de exacte oorzaak van het vocht in de keldermuren te achterhalen voordat je met de behandeling begint. Elk soort vochtprobleem vraagt namelijk om een andere aanpak. En een onjuiste aanpak kan leiden tot voortdurende vochtproblemen, met alle gevolgen van dien. Vocht is allesbehalve onschuldig. Het kan de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen en het creëert een ongezonde, schimmelrijke leefomgeving. Water-Dicht biedt grondige en kosteloze vochtdiagnoses om de oorzaak van vochtinsijpeling in keldermuren nauwkeurig te bepalen en zo de meest efficiënte behandeling aan te bieden.
Muurinjectie: efficiënt voor kleine vochtproblemen
Een muurinjectie is een efficiënte methode om kleine beschadigingen en scheurtjes aan te pakken. Bij deze methode wordt een speciale gel of vloeistof geïnjecteerd in gaatjes die we boren in de vochtige keldermuur. Zo heeft vocht niet langer toegang tot je kelder. Dit is een betaalbare oplossing voor veelvoorkomende kleine problemen in de kelder. Maar je moet er dan wel snel bij zijn, want grotere vochtproblemen vragen om een heel andere aanpak.
Kelderdichting: een totaaloplossing tegen vocht in de keldermuren
Kelderdichting of kelderbekuiping is een proces waarbij we als het ware een nieuwe kelder binnenin de bestaande kelder maken. Daarvoor gebruiken we verschillende lagen vochtwerend cement. Deze methode wordt vaak toegepast bij vochtinfiltratie door een hoog grondwaterpeil of bij oude keldermuren die niet langer tegen de druk van het grondwater bestand zijn.
Als er scheuren of beschadigingen in de keldermuren zijn, worden die eerst gerepareerd. Daarna brengen we verschillende lagen waterdichte bekleding aan op de muren en vloeren van de kelder. We gebruiken waterdichte coatings, membranen of afdichtingsproducten en verschillende fixeerlagen. Het hele proces neemt enkele dagen in beslag.
Drainagesysteem in de kelder
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een intern of extern drainagesysteem te installeren om water weg te leiden van de kelder. Dit kan helpen bij het voorkomen van ophoping van water rondom de kelderwanden bij ernstige vochtproblemen. Staat er vaak water in de kelder, dan is een drainage langs de binnenkant waarschijnlijk aangeraden.
Het kan ook nuttig zijn om de afvoer rondom de kelder aan te passen. Zorg ervoor dat de grond in de tuin niet afhelt richting je woning en dat dakgoten niet lekken en plaatselijk voor extra veel waterinfiltratie zorgen.
Denk ook aan ventilatie in de kelder
Ventilatie in de kelder speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde en vochtvrije omgeving. Allereerst draagt goede ventilatie bij aan de luchtkwaliteit in de kelder. Het voorkomt ophoping van vochtige lucht, wat de groei van schimmel en schimmel inperkt. Maar ventilatie is ook essentieel om vochtige keldermuren te voorkomen.
Een ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat vochtige lucht afgevoerd wordt en dat de waterdamp dus niet kan neerslaan op de keldermuren. Zo zal er geen condensatie ontstaan op de muren en plafonds van de kelder. We raden je daarom aan om altijd een mechanisch ventilatiesysteem in de kelder – en eigenlijk ook in de rest van je woning – te voorzien. Een ventilatiesysteem is een investering die zichzelf op lange termijn terugbetaalt door het voorkomen van dure vochtschade en gezondheidsproblemen.
Water-Dicht: jouw partner om vocht in kelders te bestrijden
Voor alle vochtproblemen in de kelder bieden wij een oplossing. Onze vochtdiagnose brengt de aard van het probleem nauwkeurig in kaart. Vervolgens adviseren we je over de verschillende behandelmethoden en kiezen we de oplossing die het beste aan je wensen voldoet.
Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken of om meer informatie te ontvangen. We staan klaar om je kelder terug droog te maken.