Hygroscopische zouten in huis moet je behandelen. En niet alleen de zouten zelf, maar ook het onderliggende vochtprobleem moet aangepakt worden. Hoe we dat doen en hoeveel het kost om hygroscopische zouten te bestrijden, hangt af van verschillende factoren. Je leest er hieronder meer over.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Hoe ontstaan hygroscopische zouten?
Hygroscopische zouten zijn in water oplosbare zouten die vocht uit de omgeving aantrekken en vasthouden. Wanneer die zouten aanwezig zijn in bouwmaterialen zoals baksteen of pleisterwerk, kunnen ze problemen veroorzaken. Het vocht dat door die zouten wordt vastgehouden, kan namelijk leiden tot schade, zoals afbladderende verf, schimmelgroei en het afbrokkelen van de materialen.
Maar hoe komen die hygroscopische zouten in de muren terecht? Dat kan gebeuren wanneer grondwater is kunnen binnensijpelen in je woning. Merk je hygroscopische zouten op de muren, dan is het belangrijk om na te gaan waar dat vochtprobleem precies vandaan komt.
- Eén van de mogelijke oorzaken is dat er geen waterkering onder de muren zit. Dat is een soort folie die als scheiding dient tussen de ondergrond en je woning.
- Bij oudere huizen komt het soms voor dat die waterkering afwezig is.
- Dat betekent dat de muren rechtstreeks op de betonplaat werden gebouwd, waardoor er gemakkelijker vocht in de muren kan terechtkomen.
- In andere gevallen kan het gebeuren dat die waterkering beschadigd is geraakt.
Hygroscopische zouten zijn niet onschadelijk
Hygroscopische zouten zelf zijn meestal niet schadelijk voor je gezondheid, maar wel voor je woning. Die wateraantrekkende zouten richten schade aan je muren aan. Maar wat nog een groter probleem vormt, is het onderliggende vochtprobleem.
Vochtige bouwmaterialen zijn zwakker en verliezen hun stevigheid deels. Bovendien zijn vochtige binnenmuren ook nefast voor je gezondheid. Vocht kan namelijk leiden tot schimmelvorming en dat kan een impact hebben op je luchtwegen. Klachten aan de luchtwegen en hoestbuien zijn dan een gevolg. Voorkom gezondheidsproblemen door meteen in actie te schieten wanneer je hygroscopische zouten of andere tekenen van vochtproblemen opmerkt.
Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Hoe pak je hygroscopische zouten aan?
Hygroscopische zouten kunnen gelukkig goed aangepakt worden. Doorgaans beginnen we met het fysiek verwijderen van de hygroscopische zouten uit het aangetaste materiaal. Dat kan meestal simpelweg gebeuren met een borstel. Om er echter zeker van te zijn dat de zouten niet meer terugkeren, moeten we het getroffen gebied uitdrogen. Dat betekent dus dat we het opstijgend vocht moeten aanpakken.
Muren die last hebben van hygroscopische zouten worden meestal ook geïmpregneerd met een speciaal daarvoor ontwikkeld middel. Zo zijn de muren extra goed beschermd, vandaag en in de toekomst.
Je moet het onderliggende vochtprobleem identificeren en aanpakken
Het injecteren van vochtige muren is een veelgebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden. Het doel van het injecteren is om een vochtwerende barrière te creëren en zo te voorkomen dat het vocht verder omhoog kan trekken. Doorgaans moet eerst het pleisterwerk ook verwijderd worden. Soms moeten er grovere middelen ingezet worden om komaf te maken met het vochtprobleem.
Hygroscopische zouten kunnen enkel ontstaan wanneer bepaalde stoffen uit de ondergrond in de muren terechtkomen. Dat betekent dus altijd dat je met opstijgend vocht te maken hebt. Maar in oude woningen komen vochtproblemen soms niet alleen. Er kan ook sprake zijn van doorslaand vocht of mogelijk zit je ook met een te hoge luchtvochtigheidsgraad in huis, wat dan weer condens met zich meebrengt.
Kan je zelf hygroscopische zouten aanpakken?
Neem het van ons aan, dit probleem zelf behandelen is onbegonnen werk. De zouten moeten helemaal uit de muren verwijderd worden. Enkel een vakman met ervaring, expertise en professioneel materiaal kan die klus tot een goed einde brengen. Vochtproblemen mag je niet onderschatten. Er hangen serieuze gevolgen aan vast. Door opstijgend vocht zelf aan te pakken en daarbij enkele foutjes te maken, breng je de kwaliteit van je woning en je eigen gezondheid in gevaar.
Een vakman zal de muren voorzien van een waterkering en de aangetaste delen terug vochtvrij maken. De muur kan zo uitdrogen en het vocht krijgt niet langer de kans om op te trekken. Je kan dan terug op beide oren slapen en hoef je je niet langer zorgen te maken over hygroscopische zouten en vocht in huis.
Hoeveel kost een behandeling tegen hygroscopische zouten?
De kosten voor het bestrijden van hygroscopische zouten en vochtproblemen in muren kunnen sterk variëren. Heel wat factoren spelen een rol in het uiteindelijke kostenplaatje. Hoe ernstiger en omvangrijker de hygroscopische zouten, hoe meer we moeten behandelen en hoe meer de vochtbestrijding dus zal kosten.
Maar ook de ernst van het probleem, de toegankelijkheid van de muren en natuurlijk het type behandeling spelen een rol. We komen graag langs om de hygroscopische zouten te onderzoeken, het vocht in kaart te brengen en zo een precieze offerte te kunnen opmaken.
Water-Dicht bestrijdt hygroscopische zouten
Merk je hygroscopische zouten op de binnenmuren op? Dan zit je dus met een vochtprobleem. Hoe sneller je ingrijpt, hoe lager de kost van de uiteindelijke behandeling. Neem nu contact met ons op voor een gratis vrijblijvende vochtdiagnose van uw woning.