Kan je zelf een vochtmeting doen of checken op vocht in huis?

Kan je zelf een vochtmeting doen of checken op vocht in huis?
Geschreven op 1 april

Vochtproblemen in huis kunnen ernstige schade veroorzaken en een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Maar hoe weet je of er vocht in je woning aanwezig is? Hoewel je zelf enkele eenvoudige checks kan doen, is het voor een grondige analyse en blijvende oplossing altijd aan te raden om een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Wat kan je zelf doen? En wanneer is een professional nodig? Je leest het hieronder.

→ Meer info over vochtige murenContacteer ons voor een gratis analyse

Waarom is het belangrijk om vochtproblemen aan te pakken?

Vochtproblemen in huis vormen niet alleen een risico voor de structuur van je woning, maar ook voor je gezondheid. Langdurige blootstelling aan vochtige omgevingen kan schimmelgroei bevorderen, wat allergieën, ademhalingsproblemen en zelfs astma kan veroorzaken. Bovendien kan een vochtig huis de ideale leefomgeving zijn voor huisstofmijt en andere allergenen. Geen goed nieuws!

Daarnaast leidt vocht tot aantasting van bouwmaterialen zoals hout, pleisterwerk en beton. Ook dat is zeker niet zonder gevolgen, want vochtige muren zijn minder stabiel en kunnen beginnen af te brokkelen. Ook behangpapier of verf zal er snel aan moeten geloven. Op termijn kunnen dat soort problemen hoge herstelkosten met zich meebrengen.

Tot slot speelt energieverbruik een rol: vochtige muren voelen kouder aan, waardoor je meer moet stoken om een comfortabele temperatuur in huis te handhaven. Dat betekent dat je energierekening stijgt en je elke maand meer euro's zal moeten neertellen voor de factuur.

Snel handelen

Door vochtproblemen vroegtijdig aan te pakken, voorkom je grotere schade en bespaar je op lange termijn kosten. Het inschakelen van een vochtbestrijder is de meest effectieve manier om vochtproblemen definitief op te lossen en de leefbaarheid van je woning te verbeteren.

Hoe kan je zelf vocht in huis opsporen?

Je kan zelf enkele eenvoudige tests doen om te controleren of er mogelijk een vochtprobleem is. Let op de volgende signalen:

1. Visuele inspectie

Een snelle manier om vocht te detecteren is door goed rond te kijken in huis. Let op:

  • Schimmelplekken op muren en plafonds
  • Afbladderende verf of loslatend behang
  • Vochtplekken of verkleuringen op muren
  • Een muffe geur, vooral in slecht geventileerde ruimtes

2. Let op condensatie

Vochtproblemen ontstaan niet altijd van buitenaf. Doorslaand vocht, afkomstig van de regen via de gevel, en opstijgend vocht, afkomstig van water uit de ondergrond, vormen inderdaad belangrijke oorzaken van vocht. Maar de allerbelangrijkste oorzaak van vocht in Vlaamse woningen is condensatie.

Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht boordevol waterdamp in contact komt met een koude oppervlakte, muren of plafonds bijvoorbeeld. De waterdamp slaat dan neer en er vormen zich kleine druppeltjes. Die kunnen bij een aanhoudend condensatieprobleem binnendringen in de muren en vochtplekken vormen. Condens komt vooral voor in natte ruimtes, zoals de keuken, de badkamer en de wasruimte. Ventilatie is de sleutel tot een condensvrije woning.

3. Gebruik van een eenvoudige vochtmeter

Met een vochtmeter kan je een ruwe indicatie krijgen van het vochtgehalte in muren, vloeren of plafonds. Maar dat soort meters geven wel slechts een oppervlakkige meting. Een professionele vochtmeting met geavanceerde apparatuur is nodig om de exacte oorzaak en omvang van het probleem vast te stellen.

Waarom een professionele vochtmeting onmisbaar is

Hoewel de bovenstaande methodes handig zijn om een vermoeden van vochtproblemen te krijgen, bieden ze geen definitieve diagnose. Een professionele vochtbestrijder zoals Water Dicht heeft de expertise en apparatuur om:

  • De exacte oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen
  • De ernst van het vochtprobleem nauwkeurig te bepalen
  • Een duurzame en effectieve oplossing aan te bieden

Een expert gebruikt geavanceerde vochtmeters, thermografische camera's en andere technieken om niet alleen het vocht op te sporen, maar ook de bron ervan aan te pakken. Zonder die expertise loop je het risico om slechts de symptomen te behandelen en niet het onderliggende probleem.

Wanneer schakel je een vochtbestrijder in?

Je doet er goed aan om een professional te contacteren wanneer:

  • Je duidelijke vochtplekken, schimmel of schade in huis opmerkt.
  • De luchtvochtigheid in huis aanhoudend hoog is.
  • Je last hebt van terugkerende vochtproblemen.
  • Er een muffe geur in huis hangt die je niet kan verklaren.

Water Dicht: professionele vochtbestrijding in jouw omgeving

Hoewel je zelf enkele eenvoudige tests kan uitvoeren om te checken op vocht in huis, is een professionele vochtmeting essentieel om zeker te weten waar het probleem zit en hoe het effectief opgelost kan worden.

Vochtproblemen lossen zichzelf niet op en kunnen op lange termijn ernstige schade en gezondheidsklachten veroorzaken. Neem daarom vrijblijvend contact op met een specialist zoals Water Dicht voor een deskundige analyse en een blijvende oplossing. We helpen je graag verder.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing