Nood aan extra leefruimte of u wilt gewoon heel graag een speelkamer of thuisbioscoop? Dan kunt u bijbouwen indien dat mag, maar waarom pakt u niet ruimtes aan die momenteel nog onderbenut zijn? Uw kelder is daar beter geschikt voor dan u misschien denkt, als u tenminste zorgt voor een vochtvrije en goed geventileerde ruimte.
Vocht aanpakken in uw kelder
Veel huizen hebben een kelder en als u het geluk heeft te wonen in een modern huis, is uw kelder misschien al waterdicht en vochtvrij. Dan kunt u meteen aan de slag met het realiseren van uw plannen.
Vaker werden kelders gezien als een ruimte die puur functioneel was, waarbij inkleding of comfort niet nodig was en waar u dus ook allerminst kunt starten. Meer nog, veel oude huizen hebben als kelder gewoon een gemetselde ruimte onder het huis zonder verstevigde vloer. Met alle uitdagingen en vochtproblemen tot gevolg.
Eerste stap: plannen maken
Er zijn een paar zaken die u best op voorhand nakijkt of het wel haalbaar is dat u uw kelder omtovert tot een extra leefruimte. Twee cruciale vragen zijn:
- Bevindt uw huis zich in een overstromingsgebied?
- Op welke grond is uw huis gebouwd?
Mocht u dat niet weten, kunt u best beroep doen op professionals zoals een architect of studiebureau.
U bent zeker dat uw kelder omgetoverd kan worden? Dan kunnen we overgaan tot het oplossen van mogelijke vochtproblemen. En het hoeft niet te verbazen dat veel kelders kampen met vochtproblemen.
Vocht in een kelder
Water- of vochtproblemen in een kelder kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Voor uw gemak, lijsten we ze hier op met suggesties om het probleem te verhelpen.
Tip: Water-Dicht voert een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose uit, zodat u goed zicht heeft op mogelijke problemen in uw kelder.
De drie grote categorieën zijn:
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Waterinfiltratie of grondwater
Aangezien een kelder zich onder de grond bevindt, loopt u het risico dat bij een zware regenval of andere reden waardoor het grondwater stijgt, het water in uw kelder loopt. Zeker als uw kelder langs de buitenkant onvoldoende beschermd is. Hoe herkent u dit: als er zich grote plassen in uw kelder voordoen.
De oplossingen?
Opstijgend vocht
Een ander klassiek probleem bij kelders is opstijgend vocht. Het verschil met waterinfiltratie is niet dat het water uw kelder binnenloopt, maar dat uw kelderwanden dit water gaan opnemen. Dit herkent u door vlekken op de muur en het afschilferen van verf of pleisterwerk.
De oplossingen?
- Een membraan langs de buitenkant, indien mogelijk, of binnenkant van uw kelder aanbrengen.
- De wanden injecteren met een waterafstotende gel.
Oplossing voor vocht in de kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Condensatie
Vocht op de vloer of in de wanden van uw kelder is vervelend, maar een slechte ventilatie is ook vervelend. Want een hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels en bacteriën, die een gezondheidsrisico inhouden indien u daar (te) lang aan wordt blootgesteld. En als u van plan bent om meer tijd in uw kelder door te brengen, is zorgen voor een goede ventilatie belangrijk.
De oplossingen?
- Ventilatieroosters: werkt zoals ramen, en is daardoor maar een heel beperkte oplossing. Zal in de meeste gevallen, zeker voor een kelder, niet voldoende zijn.
- Systeem met ventilatoren: voert frisse lucht aan en voert de vervuilde lucht af. Al dan niet in combinatie met een luchtontvochtiger om condensatie te voorkomen.
Dit systeem kan werken met ventilatieroosters of volledig gemechaniseerd. Volledig gemechaniseerd is beter, omdat het zo ingericht kan worden dat u geen lawaaihinder hebt en dat er warmte gerecupereerd wordt Het nadeel is dat het u meer zal kosten.
Filmpje: bekijk hoe wij stap voor stap een kelder dichten
Vochtige kelder? Geen probleem met onze vakkundige hulp
Bel ons eens voor een grondige vochtdiagnose. Dan stellen wij de uitdagingen van uw kelder vast en beslissen in overleg met u hoe dit best verholpen kan worden.
Ga voor een aangename en waterdichte kelder, ideaal voor die speelkamer of thuisbioscoop! Neem contact op met Water-Dicht.