Merk je koude muren op in je woning? Dan is de kans groot dat je met een vochtprobleem te maken hebt. Maar wat als een woning of een bepaalde ruimte in de winter amper verwarmd wordt en de muren daardoor koud worden? Kan dat vochtproblemen in de hand werken? Je komt het in dit artikel te weten.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Kunnen koude muren vochtproblemen veroorzaken?
In de winter beginnen Vlamingen religieus te stoken om de temperatuur binnenshuis op te krikken. Sommige ruimtes, zoals de kelder of de zolder, worden dan weliswaar overgeslagen. Verwarmen kost namelijk geld en de kelder en zolder hoeven niet noodzakelijk warm te zijn. In oude woningen is er bovendien vaak geen centrale verwarming voorzien in bepaalde kamers waardoor de temperatuur er snel kan zakken.
Slecht verwarmde ruimtes betekent bijna vanzelfsprekend koude binnenmuren. Aangezien de meeste mensen koude muren associëren met vochtproblemen, kan dan een alarmbel afgaan. We stellen je echter graag gerust: koude muren zijn niet de oorzaak van vochtproblemen. Zijn de muren in je woning koud omdat je de ruimte niet verwarmt, dan moet je dus niet aan vochtproblemen denken.
Koude muren zijn het gevolg van vochtproblemen
Verwarm je je woning zeker voldoende, maar blijft een bepaalde muur of een deeltje van een muur koud? Dan mag je ervan uitgaan dat die muur met vochtproblemen kampt. Vochtige muren nemen, in tegenstelling tot droge muren, de kamertemperatuur niet over. Die koude muren verraden dus vochtproblemen.
Lokaliseer het vochtprobleem
Nu je weet dat je woning aangetast is door vocht, moet je op onderzoek uitgaan.
- Controleer de koude muur helemaal op onregelmatigheden. In de eerste plaats moet je op zoek gaan naar zichtbaar vochtige plekken. In de meeste gevallen kan je die visueel waarnemen. Je zal dan een vlek opmerken die donkerder is dan de rest van de muur.
- Ook wanneer je een witte afzetting ziet op de muur heb je het vochtprobleem gelokaliseerd.
- Andere signalen van vochtproblemen zijn loshangend of beschadigd behang en afbrokkelende verf.
- Bevindt het vochtprobleem zich onderaan de koude muur, dan heb je te maken met opstijgend vocht. Het water kruipt dan langzaam omhoog in de muren vanuit de vochtige ondergrond. Beschadigde plinten verraden dit soort vochtprobleem.
- Zie je een donkere plek of merk je schimmelvorming op bovenaan de koude muur of tegen het plafond, dan sijpelt er mogelijk water binnen via de gevel (of het dak). De oorzaak van doorslaand vocht is een scheurtje in de gevel of het dak. Wanneer het regent, dringt het regenwater dan via die kiertjes naar binnen in de muren.
Hoe los ik het vochtprobleem op?
Om het vochtprobleem goed te lokaliseren en vervolgens te verhelpen, schakel je de hulp van een vochtexpert in. Vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben en het is dus van belang om het probleem goed aan te pakken. Zo ben je snel verlost van die koude muren.
Welke behandeling nodig is voor de koude muur, hangt af van het soort vochtprobleem.
Wanneer je te maken hebt met opstijgend vocht door een vochtige ondergrond, moet er een nieuwe waterafstotende laag aangebracht worden onderaan de woning. De meest courante behandeling is dan een muurinjectie. Bevindt het probleem zich in de kelder? Dan is mogelijk eerst een drainage en vervolgens een kelderbekuiping nodig.
Is het vochtprobleem een lokaal probleem veroorzaakt door ingesijpeld water? Dan kan de koude muur ook vochtvrij gemaakt worden met een muurinjectie. Dat is de simpelste (en goedkoopste) manier om vochtproblemen op te lossen. Om doorslaand vocht in de toekomst dan te voorkomen is een hydrofuge van de gevel vaak aangewezen.
Water Dicht maakt je muren en plafonds vochtvrij
Last van koude muren in je woning en zit je dus met een vochtprobleem? De experts van Water Dicht komen graag bij je langs voor een vrijblijvende vochtanalyse. We sporen het vochtprobleem op, geven je vakkundig advies en bieden een oplossing aan. Gedaan met dat vochtprobleem. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.