Kromgetrokken vloeren? Let op voor vochtproblemen!

Kromgetrokken vloeren? Let op voor vochtproblemen!
Geschreven op 25 september

Een mooi afgewerkte parketvloer tilt elke woning naar een hoger niveau. Totdat je houten vloeren krom beginnen te trekken. Hoe dat kan gebeuren? Een vochtprobleem in huis. En dan is het niet alleen belangrijk om de vloer te herstellen, maar ook om het vocht aan te pakken.

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

waterdicht vochtbestrijders

Hoe ontstaan kromgetrokken vloeren?

Kromtrekken komt het meest voor bij houten vloeren, maar het kan ook gebeuren bij laminaat en andere vloerbedekkingen die gevoelig zijn voor vocht. Kurk bijvoorbeeld. Vocht is altijd het onderliggende probleem, al kan het op verschillende manieren binnendringen.

Hoge luchtvochtigheid

Houten vloeren en vloeren van materialen zoals laminaat zijn gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, kan het hout vocht opnemen en uitzetten. Zo ontstaat er een grote druk op de planken waardoor ze kunnen vervormen.

Die hoge luchtvochtigheid is doorgaans te wijten aan een gebrek aan ventilatie. Dat is een typisch probleem in keukens, badkamers en slecht geventileerde slaapkamers. Daar hangt namelijk veel waterdamp in de lucht.

Waterinfiltratie

Waterinfiltratie is een van de meest ernstige oorzaken van kromgetrokken vloeren. Water kan in contact komen met de houten vloer door lekkages, in het dak bijvoorbeeld, maar ook door beschadigde leidingen of overstromingen. In sommige gevallen is de fundering de boosdoener.

Gevolgen van kromgetrokken vloeren

Een kromgetrokken vloer ziet er natuurlijk niet uit, maar het kan ook tot ernstige problemen leiden.

1. Structurele schade

Wanneer vloeren kromtrekken, kan dat de onderliggende structuur van je huis aantasten. Niet de kromme planken zelf, maar wel het vochtprobleem eronder. Water kan de ondervloer, houten steunbalken en bakstenen helemaal kapot maken. Op de lange termijn kan dat de stabiliteit van je vloer en zelfs van je huis in gevaar brengen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter dus.

2. Schimmelgroei

Vochtige omstandigheden onder kromgetrokken vloeren zijn ideaal voor de groei van schimmels en zwammen. Schimmel kan niet alleen de vloer verder beschadigen, maar ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. De sporen waarmee die schimmels zich voortplanten zijn namelijk giftig wanneer je ze inademt. Hoestbuien, allergieën en ademhalingsproblemen vormen dan een reëel probleem. Vooral kinderen en ouderen kunnen er zware gevolgen van ondervinden.

3. Verlies van waarde

Een woning met vochtproblemen en kromgetrokken vloeren verliest aan waarde. Potentiële kopers zullen worden afgeschrikt door die kromme houten planken en weten meteen dat je woning met vochtproblemen kampt. Dat oplossen kost geld en dus zal je hoogstwaarschijnlijk de prijs van je woning moeten laten zakken.

Hoe voorkom je kromgetrokken vloeren?

Het voorkomen van kromgetrokken vloeren begint met het aanpakken van de onderliggende vochtproblemen. Hoe je dat doet, hangt af van waar het vocht vandaan komt.

1. Verbeter de ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie in je huis, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en wasruimtes. Zo doe je de luchtvochtigheid dalen en voorkom je dat de vloeren kromtrekken. Installeer afzuigventilatoren en ventilatieroosters om vochtige lucht af te voeren en te voorkomen dat het zich ophoopt in de vloer.

2. Isoleer je huis goed

Het lijkt misschien vreemd, maar goede isolatie helpt om temperatuurverschillen te minimaliseren en zo condensatieproblemen te voorkomen. Slecht geïsoleerde muren of daken doen namelijk koudebruggen ontstaan en die werken dan weer condensatie in de hand.

3. Laat je vloeren professioneel installeren

En het belangrijkste van alles: zorg ervoor dat je vloeren correct worden geïnstalleerd door een professional. Dat moet gebeuren volgens de regels van de kunst en er komt flink wat bij kijken. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende uitzetvoegen voorzien worden die de uitzettingen van de vloer opvangen. Het is ook essentieel dat de juiste ondervloer geïnstalleerd wordt en dat er preventieve maatregelen tegen vocht genomen worden.

Hoe moet je kromgetrokken vloeren aanpakken?

Als je al te maken hebt met kromgetrokken vloeren, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

1. Vind de oorzaak

De eerste stap bij het aanpakken van kromgetrokken vloeren is het identificeren van de onderliggende oorzaak. Dat betekent dat je op zoek moet naar lekkages, waterinfiltratie of de luchtvochtigheidsgraad moet controleren in je huis. Schakel daarvoor een vochtbestrijdingsexpert met ervaring in.

2. Droog de vloer uit en herstel het hout

Het is essentieel om de vloer volledig uit te drogen. Dat kan worden gedaan met behulp van ventilatoren, luchtontvochtigers en verwarming en natuurlijk altijd in combinatie met vochtbestrijding. Want zolang je het vocht niet wegkrijgt, kan de vloer blijven uitzetten en dus kromtrekken. In sommige gevallen is het zelfs nodig om de vloer te vervangen.

3. Los de onderliggende vochtproblemen op

Voordat je de vloer herstelt, is het cruciaal om de onderliggende vochtproblemen op te lossen. Hoe we dat doen, hangt af van de bron van het vocht.

Bij lekkages moeten we het lek dichten, bij structurele problemen moeten de zwakke plekken gevonden worden en wanneer de luchtvochtigheidsgraad te hoog ligt, moet er in ventilatie geïnvesteerd worden. Hoe we dat aanpakken, vertellen we je graag tijdens een huisbezoek.

Water Dicht herstelt kromgetrokken vloeren in jouw omgeving

Kromgetrokken vloeren zijn een duidelijke indicatie van vochtproblemen in je huis. Die signalen mag je niet negeren, want vocht is een lelijk beestje. Bij Water Dicht helpen we je graag met het identificeren en oplossen van vochtproblemen zodat we je houten vloer kunnen redden. We komen graag langs om het probleem te inspecteren en een vrijblijvend voorstel te doen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundig advies

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing