Vochtproblemen kunnen overal en altijd voorkomen. U kunt last hebben van condens in een zogenaamde natte ruimte, zoals de keuken en badkamer. Of u kunt hinder ondervinden van een lek. Ook kunt u te maken krijgen met vochtproblemen door een gebrek aan ventilatie. Dit zijn in principe allemaal op zichzelf staande problemen. Deze problemen kunnen echter gelijktijdig optreden, bijvoorbeeld in de kelderruimte.
Beschikt uw woning over een kelderruimte, dan heeft u misschien wel al gemerkt dat het klimaat in deze ruimte een beetje afwijkt van het klimaat in andere kamers in uw woning. Dit komt door de ondergrondse ligging van de ruimte, waardoor een kelder ook meer vatbaar is voor vochtproblemen. Heel wat woningen hebben te kampen met een vochtige kelder.
Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Mogelijke oorzaken van vocht in de kelder
Een leefruimte of opslagruimte die zich ondergronds bevindt, heeft over het algemeen extra ventilatie nodig. Het is immers in deze ruimte niet mogelijk om een raam of deur open te zetten voor wat extra verluchting. Ventilatie, of de toevoer van frisse lucht, is in dat geval enkel mogelijk door het plaatsen van een ventilatiesysteem.
Veruit de meeste kelderruimten zijn echter niet uitgerust met een ventilatiesysteem, waardoor er eigenlijk altijd een tekort is aan frisse lucht. Hierdoor zal broeierige en vochtige lucht continu in de ruimte blijven hangen, zonder afgevoerd te kunnen worden. Doordat het vocht in deze lucht geen uitweg kan vinden, zal het zich aan de wanden en het plafond hechten. En dat is condensatie.
Maar naast condensatieproblemen, is een kelder ook op andere manieren gevoelig voor binnentredend vocht. Omdat een kelder zoals reeds aangegeven ondergronds gelegen is, kunt u last ondervinden van binnendringend water, zoals bijvoorbeeld sijpelwater. Na een hevige regenval zoekt regenwater een uitweg. Zo vindt het dan ook de weg naar uw kelder.
Daarnaast kan ook grondwater uw kelder binnendringen, vooral wanneer deze niet voldoende waterafstotend is. Een kelder ligt immers onder het niveau van het grondwater.
Vocht in de kelder kan zeker ook door een combinatie van bovenstaande factoren veroorzaakt worden.
Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Mogelijke schade door aanwezig vocht in de kelder
Dringt vocht op de één of andere manier inderdaad uw kelder binnen, dan kan dit resulteren in uiteenlopende vervelende gevolgen. De muren, vloer en plafonds kunnen allereerst steeds weker worden. Op termijn zullen hierdoor ook andere materialen zwakker worden. Dit heeft tot gevolg dat uw kelderruimte zelfs onveilig kan worden en de volledige structuur van uw woning in het gedrang brengt. Gebruikt u uw kelder overigens als opslagruimte, dan is het verstandig de spullen die u daar heeft staan (tijdelijk) elders op te slaan om vochtschade te voorkomen.
Naast natte materialen leidt vochtschade daarnaast ook tot schimmelvorming. Vochtige plekken vormen een fantastische broedplaats voor schimmels. Het inademen van deze schimmels kan een risico vormen voor uw gezondheid. Daarnaast tasten schimmels ook materialen aan. Als laatste verdient nog vermeld te worden dat vocht vanuit de kelder kan stijgen naar verdiepingen die hoger zijn gelegen. Opnieuw met alle gevolgen van dien.
Hoe vocht in kelder bestrijden?
Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Klinkt allemaal nogal ernstig, nietwaar? Gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn tal van oplossingen om uw vochtige kelderruimte voldoende waterdicht te maken en de schade te beperken en vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.
Welke oplossing voor u het meeste geschikt is, hangt volledig af van uw specifieke situatie. Indien u graag advies wilt ontvangen, kan Water-Dicht Vochtbestrijding u prima bijstaan. Wij beschikken over een jarenlange expertise op het gebied van vochtproblemen en bieden voor elk probleem een passende oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose!
Meer informatie over vocht in uw kelder