Loslatende voegen op muren kunnen een groot probleem zijn voor huiseigenaren. Het lijkt misschien niet meer dan vervelende, esthetische schade, maar die kapotte voegen kunnen grote problemen met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden en tijdig actie te ondernemen om verdere schade aan je woning te voorkomen.
Oorzaken van loslatende voegen
Loslatende voegen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren.
1. Veroudering van het voegwerk
Een van de meest voorkomende oorzaken van loslatende voegen is simpelweg ouderdom. Net als elk ander bouwmateriaal heeft ook voegmortel een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kan de mortel zijn flexibiliteit en sterkte verliezen, waardoor ze begint los te laten. Dat proces kan worden versneld door de sterk wisselende weersomstandigheden in ons land, van regen, vorst en wind tot zon en hoge temperaturen. Dat eist op den duur zijn tol.
2. Vochtproblemen
Vocht is een van de grootste vijanden van voegwerk. Wanneer vocht in de muur terechtkomt, kan het de mortel verzwakken en doen afbrokkelen. Het vocht kan uit de ondergrond komen, opstijgend vocht is dat dan, maar vaker gaat het om regenwater dat in de buitenmuur is binnengedrongen, wat we doorslaand vocht noemen.
3. Vorstschade
Vorstschade is een veelvoorkomende oorzaak van loslatende voegen. Wanneer water in de voegen terechtkomt en bevriest, zet het uit. Die uitzetting kan druk uitoefenen op de mortel, waardoor die barst en uiteindelijk loskomt. Dit proces kan zich meerdere keren herhalen gedurende de wintermaanden, wat leidt tot aanzienlijke schade aan de voegen. Er kan zich in die scheuren namelijk telkens meer water opstapelen, dat op zijn beurt terug bevriest en nog grotere barsten creëert.
4. Structuurbewegingen en verzakkingen
Een andere mogelijke oorzaak van loslatende voegen is beweging in de structuur van het gebouw. We zien dat in België vooral bij oudere huizen die vlak naast de straat liggen. Vooral wanneer het asfalt al betere tijden gekend heeft, kan zwaar verkeer de woning lichtjes doen daveren. Dat kan tot barstjes in de voegen leiden, die zich uiteindelijk vullen met water en nog grotere scheuren veroorzaken bij vriesweer.
Gevolgen van loslatende voegen
Loslatende voegen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de structurele integriteit en de gezondheid van je woning.
1. Verzwakking van de muurstructuur
Wanneer voegen beginnen los te laten, verliest de muur een deel van zijn structurele integriteit. De bakstenen of andere bouwmaterialen worden minder stevig op hun plaats gehouden, wat kan leiden tot scheuren en verzakkingen. Ernstige structurele schade en dure reparaties liggen dan op de loer. Daarom is het zo belangrijk om loslatende voegen snel aan te pakken.
2. Vochtproblemen binnenshuis
Loslatende voegen maken het voor vocht gemakkelijker om de muur binnen te dringen. Zo kunnen zelfs de binnenmuren vochtplekken vertonen. Dat is allesbehalve onschuldig, want ook houtrot vormt dan een reëel risico.
3. Schimmel- en algenvorming
Vocht dat door loslatende voegen de muur binnendringt, creëert een ideale omgeving voor de groei van schimmels en algen. Die schimmels kunnen niet alleen de muur verder beschadigen, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners van het huis. Schimmelsporen zijn namelijk giftig wanneer je ze inademt en ze kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën en andere gezondheidsklachten.
4. Esthetische schade
Naast de structurele en gezondheidsproblemen, verminderen loslatende voegen ook de esthetische waarde van je woning. Ze geven de muur een verwaarloosde uitstraling en kunnen afbreuk doen aan de algehele uitstraling van je huis. Dat kan vooral een probleem zijn als je van plan bent je huis te verkopen, omdat potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door zichtbare schade.
Hoe worden loslatende voegen hersteld?
Het herstellen van loslatende voegen is essentieel om verdere schade aan je woning te voorkomen.
1. Inspecteer de muur
Voordat je begint met het herstellen van de voegen, is het belangrijk om de muur grondig te inspecteren om de omvang van de schade te beoordelen. Controleer op loslatende of ontbrekende voegen, scheuren in de muur en tekenen van vochtproblemen. Dat helpt je om een beter beeld te krijgen van de benodigde reparaties.
2. Verwijder beschadigde voegen
De volgende stap is het verwijderen van de beschadigde voegmortel. Dat kan handmatig worden gedaan met een beitel en hamer, of met behulp van een elektrische voegenfrees. Laat dat werk altijd uitvoeren door een professional in zijn vak die weet waar hij mee bezig is. Je wil natuurlijk per ongeluk niet nog grotere schade aanbrengen.
3. Breng nieuwe mortel aan
Nadat de beschadigde voegen zijn verwijderd, moet er natuurlijk nieuwe mortel komen. Het is belangrijk om een mortel te kiezen die geschikt is voor het type muur en de omstandigheden waarin deze zich bevindt. Een juiste kleurmatch is van groot belang.
4. Los de onderliggende vochtproblemen op
Voordat je de reparaties voltooit, is het essentieel om eventuele onderliggende vochtproblemen aan te pakken. Dat kan het repareren van lekkende dakgoten, of het injecteren van de gevel zijn bij opstijgend vocht, maar in het merendeel van de gevallen is een hydrofuge aan de orde.
Een hydrofuge? Dat is een waterafstotende laag die bovenop de gevel wordt aangebracht. Van dat laagje zie je niets, we gebruiken een volledig transparant en dus onzichtbaar product. De resultaten zijn daarentegen allesbehalve onzichtbaar. Water kan niet langer binnendringen in je bakstenen en voegen, maar rollen in de plaats naar beneden. Zo bescherm je niet alleen je muren tegen vocht, maar verleng je ook de levensduur van je gevel aanzienlijk.
Water-Dicht herstelt loslatende voegen en bestrijdt vochtproblemen
Loslatende voegen zijn een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot ernstige schade aan je woning als het niet tijdig wordt aangepakt. Door de oorzaken van loslatende voegen te begrijpen en snel actie te ondernemen, kan je je gevel redden. Een hydrofuge is daarbij een absolute aanrader. Zo voorkom je dat het probleem nog terugkomt. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies, we komen graag bij je langs.