Indien u lang van een droog en sterk huis wilt genieten, dan moet u sowieso de muren waterdicht maken. Dat betreft niet alleen de gevel, maar ook ondergrondse muren zoals de wanden van uw kelder. En ook binnenshuis verdient het aanbeveling om maatregelen te nemen tegen vocht, zodat u niet met zaken wordt geconfronteerd zoals een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming.
In dit artikel kunt u veel informatie vinden over de risico’s van vocht in uw woning, hoe u zowel de binnen- als de buitenmuren het beste beschermt tegen vocht en ook welke methoden wij hiervoor ter beschikking hebben. Indien u dit goed aanpakt, dan hoeft u in principe nooit last te ondervinden van vochtproblemen en vochtschade.
Spring snel naar: Hoe kunt u uw gevel beschermen tegen vocht? - Hoe kunt u uw kelder of kruipruimte beschermen tegen vocht? - Hoe kunt u uw binnenmuren beschermen tegen vocht? - Laat uw muren onder handen nemen door Water-Dicht
Hoe kunt u uw gevel beschermen tegen vocht?
De eerste barrière tegen water en vocht is natuurlijk de gevel van uw woning. Vooral in ons klimaat worden woningen regelmatig blootgesteld aan heftige regenbuien, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan zoals de aangroei van algen en mossen. Woont u in de buurt van water, zoals de zee of een gracht? Dan dient u extra alert te zijn en kan extra gevelbescherming geen kwaad.
De 3 manieren waarop u uw buitenmuren tegen vocht kunt beschermen
U kunt een buitenmuur waterdicht maken op meerdere wijzen. Het is van belang dat u dit periodiek doet, omdat u anders riskeert dat vocht van buiten naar binnen kan sluipen. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd en kan uiteindelijk leiden tot structureel natte binnenmuren. Voor de beste optie voor uw gevel schakelt u het beste een specialist in zoals Water-Dicht, zodat u zeker weet dat uw gevel goed beschermd is.
1. Hydrofuge
Veruit de meest gehanteerde methode betreft de gevel impregneren of hydrofuge. Hierbij wordt een speciale nevel op uw gevel aangebracht die bestaat uit een vochtwerend middel. Dit is nadien in het geheel niet zichtbaar, waardoor deze methode voor elke denkbare gevel geschikt is. Ook droogt uw gevel sneller uit, wanneer u hydrofuge toepast. Hydrofuge is trouwens ook toepasbaar op vochtproblemen bij gevels met een houtskeletbouw.
2. Gevelbekleding
Een andere manier om uw gevel tegen vocht te beschermen is het laten aanbrengen van waterdichte gevelbekleding. Dit kan bijvoorbeeld crepi zijn, kalei of speciale steenstrips. Let er wel op dat niet alle soorten gevelbekleding van nature waterdicht zijn. Sommige soorten bekleding zult u daarna alsnog extra moeten beschermen met behulp van hydrofuge.
3. Vochtwerende verf
Een derde optie betreft het aanbrengen van vochtwerende verf op uw gevel. Dit is ideaal als u bijvoorbeeld ook meteen uw gevel een nieuw kleurtje wilt geven. Deze verf droogt erg snel uit na regen en zorgt ervoor, dat vocht minder snel in de gevel kan trekken. Vochtwerende verf kan over het algemeen over zeer uiteenlopende soorten gevels worden aangebracht, plus over diverse soorten gevelbekleding.
Last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Hoe kunt u uw kelder of kruipruimte beschermen tegen vocht?
Indien uw gevel goed tegen vocht bestand is, dan is het van belang om ook eens over uw kelder na te denken indien u deze heeft.
Hetzelfde geldt voor uw fundering. Wanneer vocht namelijk in oppervlakken trekt die ondergronds zijn gelegen, riskeert u dat dit vocht mettertijd ook op hogere plaatsen terecht komt. Dit fenomeen wordt opstijgend vocht genoemd en vindt plaats, omdat vocht altijd meer droge plekken zal zoeken.
De 2 manieren waarop u uw kelder tegen vocht kunt beschermen
Om opstijgend vocht te voorkomen, kunt u uw kelder op meerdere manieren weerbaar maken tegen vocht. Dit is tevens belangrijk voor de bouwkundige staat van uw woning. Wanneer u vocht in uw kelder of in uw fundering heeft dan kan dit ook de aanwezige materialen aantasten, zoals door middel van houtrot en verweking van aanwezige materialen. Onderhoud dit deel van uw woning dus goed om verzekerd te zijn van een sterke woning.
1. Muurinjectie
Heeft uw kelder of fundering op enkele plaatsen wat zwakke plekken waarlangs vocht binnentreedt? Dan kunt u overwegen om op die plekken de muren te injecteren met een speciaal vochtwerend middel. Hiervoor worden meerdere gaten geboord in het oppervlak, waarna het middel wordt ingespoten. Dit zal vervolgens uitharden en de oppervlakken weer sterk en waterdicht maken.
2. Kelderdichting of kelderdrainage
Is uw kelder aan vernieuwing toe, of op veel plaatsen verminderd waterdicht? Dan is een totaaloplossing als kelderdrainage of kelderbekuiping vaak de enige goede methode. Hierbij wordt de gehele kelder onder handen genomen en diverse materialen geheel vervangen door nieuwe lagen zoals waterdichte mortel, kunstharslagen en soms ook een waterkering. Informeer zeker naar de mogelijkheden, indien u graag uw kelder wilt vernieuwen.
Hoe kunt u uw binnenmuren beschermen tegen vocht?
Als de buitenmuren en de kelder in goede staat zijn, kunt u binnenshuis ook nog het één en ander doen tegen vocht in huis. In uw woning kunt u namelijk te maken krijgen met condensatie, wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig tot geen ventilatiemogelijkheden.
Het is raadzaam om hier preventieve maatregelen tegen te treffen, om niet geconfronteerd te worden met natte muren en schimmels op oppervlakken.
Uw kelder waterdicht maken? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
De 2 manieren waarop u uw binnenmuren tegen vocht kunt beschermen
De staat van uw binnenmuren hangt voor een groot deel af van de staat van uw gevel en kelder, zoals eerder is besproken. Zijn alle externe zaken in orde en heeft u ook geen lekkages? Dan zal vocht in de muren dus komen door condensatieproblemen. Wij raden aan eerst vochtproblemen op te lossen, voordat u de muren zelf behandelt.
1. Maatregelen nemen tegen vochtproblemen
Indien u alle andere maatregelen heeft getroffen, dan kunt u uitstekende resultaten bereiken door ventilatie te laten plaatsen in uw woning. Zo garandeert u dat vooral de natte ruimten in uw woning over een gezonde luchtvochtigheid beschikken en vocht niet langer in de muren kan trekken. Natte muren worden altijd veroorzaakt door onderliggende vochtproblemen, los deze zeker dus als eerste op.
2. Vochtwerende verf voor binnenmuren
Daarna kunt u in de natte ruimten ook vochtwerende verf aanbrengen zoals op de gevel. Dit zal uw muren beter bestand maken tegen vocht. Ook ventilatie laten plaatsen raden wij aan, zeker in goed geïsoleerde woningen waar frisse lucht in mindere mate op natuurlijke wijze binnen kan komen.
Laat uw muren onder handen nemen door Water-Dicht
Water-Dicht kan u op alle fronten uitstekend adviseren over de juiste maatregelen voor uw woning, om vocht voorgoed buiten de deur te houden. Zowel extern als intern.
Indien u graag meer wilt weten over de uitgebreide mogelijkheden, kunt u ons direct contacteren voor een afspraak. Wij komen dan bij u een vochtdiagnose uitvoeren, waarna wij u meer kunnen vertellen over de meest geschikte vochtbestrijdingsmethoden voor uw woning.