Muurvocht is geen goed nieuws. Vocht in de muur lokt schimmels en takelt de bouwmaterialen af. Muurvocht moet dus bestreden worden.
We onderscheiden drie soorten muurvocht: opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Elk soort vochtprobleem vraagt om een andere oplossing. Hoe kunnen we muurvocht bestrijden? We geven je hieronder een overzicht van de meest efficiënte behandelingen.
Ook last van vochtige muren? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Opstijgend muurvocht
Opstijgend vocht komt vaak voor. Vocht uit de ondergrond stijgt dan op in de muren en veroorzaakt onderaan de muur een vochtplek. Heb je een kelder? Dan is die ruimte extra gevoelig aan vochtproblemen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.
Muurinjectie
Een muurinjectie is een uitstekende manier om opstijgend muurvocht uit je woning te verjagen. Er worden dan gaten geboord in de aangetaste muur die geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel. De gel voorkomt dat vocht nog verder kan opstijgen en droogt de muur ook uit. Muurinjecties zijn weinig ingrijpend en bijzonder effectief. Een muurinjectie is bovendien een van de goedkoopste behandelingen tegen vochtproblemen.
Onderkapping
Zijn de vochtproblemen vergevorderd? Dan zal een onderkapping moeten gebeuren. Er worden dan sleuven gefreesd helemaal onderaan de muur, in de grond. De sleuven worden gevuld met een fysieke waterkering die de muur scheidt van de vochtige ondergrond. Dit is een erg invasieve behandeling die heel wat werk met zich meebrengt.
Kelderdichting
Is je woning uitgerust met een kelder, dan zal je na verloop van tijd mogelijk te maken krijgen met opstijgend vocht. Een effectieve manier om de kelder terug waterdicht te maken, is door een kelderdichting uit te voeren. De keldermuren worden dan bekleed met een waterafstotende cementlaag die een barrière vormt tussen de bakstenen en de kelderruimte.
Doorslaand muurvocht
Vocht kan niet alleen uit de ondergrond opstijgen. Ook barstjes in de gevel of het dak kunnen vochtproblemen veroorzaken. Waterdruppeltjes sijpelen dan langs de gevel naar binnen en vormen een vochtplek. Om doorslaand muurvocht te verhelpen, moet de gevel aangepakt worden.
De gevel hydrofoberen
Een lekke gevel terug waterdicht maken is relatief eenvoudig. Eerst moet de gevel grondig gereinigd worden. Vervolgens herstellen we de barstjes en scheurtjes in de gevel. Eenmaal dat gebeurd is, wordt een waterafstotend middel op de gevel aangebracht. Dat is helemaal transparant, je gevel zal er dus niet anders uitzien.
De gevel hydrofoberen (ook wel impregneren genoemd) maakt je gevel niet alleen waterdicht, maar voorkomt ook dat mossen en vuil zich aan de bakstenen kunnen hechten.
De gevel renoveren
Heeft de gevel van je woning betere tijden gekend? Dan is een gevelrenovatie aangewezen. Alle barstjes en scheurtjes worden opgevuld. Ook het voegwerk en kapotte bakstenen worden vervangen. Bij heel grondige problemen kan je er ook voor kiezen om een nieuwe gevel te plaatsen. Zo geef je je woning een facelift, kan je eventueel extra isoleren en je kan de gevel daarna nog hydrofoberen. Doorslaand muurvocht krijgt dan geen kans meer.
Condensatievocht op de muren
Vaak is muurvocht te wijten aan een condensatieprobleem. Bevindt het muurvocht zich bovenaan de muur of op het plafond in de badkamer, de keuken of de kelder? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk met condensatievocht te maken.
Verluchten
Er is eigenlijk maar één manier om condensatievocht op de muren te voorkomen: verluchten en ventileren. Zet het badkamerraam even open na een warme douche en verlucht de kelder af en toe. De waterdamp die in de lucht hangt, krijgt dan niet de kans om neer te slaan op de muren en het plafond. Zo voorkom je lokale vochtplekken en de schimmelvorming die daar vaak bij komt kijken.
Installeer een ventilatiesysteem
Is er geen raam in de badkamer of de kelder en heb je met muurvocht te maken? Dan moet je een ventilatiesysteem installeren. Dat ventilatiesysteem vervangt de vochtige lucht door verse, droge lucht. Zo ben je condensatievocht te snel af.
Ook wanneer je wel ramen kan openzetten is een ventilatiesysteem interessant. De lucht wordt dan continu geventileerd. In de winter hoef je zo geen ramen open te zetten. Een ventilatiesysteem voorkomt ook de schimmels die vaak gepaard gaan met condensatievocht. Goed voor je gezondheid dus.
Water-Dicht helpt je graag om muurvocht te bestrijden
Heb je muurvocht in huis en denk je dat je woning mogelijk met vochtproblemen kampt? Schakel dan de hulp van onze vochtexperts in. We helpen je met veel plezier om de vochtproblemen te onderzoeken en ze aan te pakken. Ons vochtbestrijdingsteam verlost je woning van muurvocht en vochtproblemen. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.