Een kelder is een ruimte die onder de grond is gelegen, veelal ter hoogte van de fundering van uw woning. Dit betekent, dat een kelder vrij snel last kan krijgen van een brede diversiteit aan vochtproblemen. Dit kan liggen aan condensatie vanwege het vaak ontbreken van verluchtingsmogelijkheden. Maar ook grondwater, sijpelwater en lekkages kunnen tot een natte keldervloer leiden. In dit artikel dragen wij enkele oorzaken en oplossingen aan, die met een natte keldervloer te maken hebben.
→ Meer info over kelderdichtingContacteer ons voor een gratis advies
De oorzaak van de natte keldervloer dient eerst achterhaald te worden
Wanneer u last heeft van een natte keldervloer, dan zult u direct moeten achterhalen waar het vocht precies vandaan komt. Vochtproblemen zijn alleen goed op te lossen, als de best passende methode wordt gebruikt bij het desbetreffende vochtprobleem. In kelders komt condensatie vaak voor, omdat kelders in de meeste gevallen geen ramen of deuren naar buiten hebben. Hierdoor kunt u de ruimte niet goed verluchten, waardoor vochtige lucht langer blijft hangen in de ruimte.
Als gevolg hiervan zal het tegen oppervlakken zoals muren en plafonds condenseren, waardoor deze continu nat blijven en daardoor verweken. Naast condensatie, kan ook grondvocht gemakkelijk uw kelder binnentreden wanneer de vloer dit toelaat. Idem geldt voor sijpelwater; met name in perioden dat het hevig regent kan regenwater in uw kelder en muren terecht komen. In al deze gevallen is het belangrijk, om het vochtprobleem bij de kern aan te pakken.
Daarna dient u het vochtprobleem met een juiste methode te bestrijden
Indien blijkt dat u in de kelder hinder ondervindt van condensatie, dan is het installeren van een mechanisch werkend ventilatiesysteem vrijwel altijd de beste optie. Er zijn zeer diverse systemen op de markt, allemaal toegespitst op uw persoonlijke voorkeuren en factoren zoals de grootte en aard van de ruimte die dient te worden verlucht. Nadat u kelderventilatie heeft laten plaatsen, blijft de luchtvochtigheid standaard op een gezond peil.
Indien u te maken heeft met binnentredend vocht, zoals natuurlijk vocht of een lekkage, dan zal de kelderruimte zelf aangepakt moeten worden. Bij kleine beschadigingen volstaat muurinjectie, maar bij grotere natte oppervlakken zullen materialen in het geheel vervangen moeten worden. Een methode als kelderdichting of kelderdrainage is dan de beste optie.
→ Meer info over kelderdichtingContacteer ons voor een gratis advies
Denk ook aan het eventueel opknappen van de keldervloer
Indien uw keldervloer ernstig beschadigd is door het vocht, dan zult u deze ook dienen te repareren of vervangen. In zulke gevallen storten wij doorgaans een sterke nieuwe betonnen vloer, zodat uw kelderruimte er weer jaren droog en schoon tegenaan kan. Optioneel kan er nog een waterkering worden geplaatst, zodat vocht continu onder de vloer door wordt afgevoerd.
Wat kan Water-Dicht voor u betekenen bij een natte keldervloer?
Heeft u last van een natte keldervloer, maar weet u niet hoe u het beste kunt handelen? Bel dan direct met Water-Dicht. Onze vochtspecialisten weten precies hoe ze een bestaand vochtprobleem kunnen opsporen, zodat wij u uitgebreid kunnen adviseren over de best mogelijke optie. Wij kunnen alle denkbare behandelmethoden toepassen, zodat u verzekerd bent van een droge keldervloer nadat de behandeling is uitgevoerd.