Heb je last van vochtproblemen in huis? Dan kan je een premie voor vochtbestrijding aanvragen. Zo druk je de prijs van de werken. Premies komen en gaan, worden vervangen en uitgebreid. Dat maakt het niet gemakkelijk om uit te zoeken welke premies voor vochtbestrijding je nu precies kan aanvragen. Daarom hebben we alle informatie die je nodig hebt hieronder in een handig overzichtje gegoten.
De premie voor vochtbestrijding
Vochtbestrijding valt onder de categorie renovatiewerken. Wie een premie voor vochtbestrijding wil aanvragen, moet daarom een beroep doen op een renovatiepremie.
Vroeger kon je daarvoor terecht bij de Vlaamse renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius. Maar dat is sinds 1 juli 2022 veranderd. Alle premies die met renovatiewerken te maken hebben, werden namelijk samengevoegd tot de Mijn VerbouwPremie. Die kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.
Voor welke soorten vochtbestrijding kan je een premie aanvragen?
Zowat alle soorten vochtbestrijding vallen onder de Mijn VerbouwPremie. Heeft je woning last van opstijgend vocht en zijn muurinjecties of de installatie van een nieuwe waterkering nodig? Dan maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Ook de behandelingen tegen doorslaand vocht worden opgenomen in de premie.
Vaak gaan vochtproblemen gepaard met zwammen of andere vervelende plagen. Ook voor de bestrijding van huis- en kelderzwammen mag je rekenen op de Mijn VerbouwPremie. Mogelijk ligt de oorzaak van het vochtprobleem bij de gevel. De Mijn VerbouwPremie omvat daarom ook werken aan de buitenmuren die je woning terug waterdicht moeten maken.
Aan welke voorwaarden moet de vochtbestrijding voldoen?
Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de premie voor vochtbestrijding. Zo moet de woning in het Vlaamse Gewest liggen en moet de woning minstens 15 jaar oud zijn. Wanneer je van plan bent om grote renovatiewerken uit te voeren en daarbij de hele woning te slopen, maak je geen aanspraak meer op de premie voor vochtbestrijding.
Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en zijn er vochtproblemen opgedoken? Dan kan je een beroep doen op de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer.
De factuur moet minimaal 1000 euro, exclusief btw, bedragen. Voor kleine werken die vochtproblemen moeten oplossen kan je de Mijn VerbouwPremie dus niet aanvragen. Het is ook belangrijk dat de werken enkel en alleen door een professionele vochtbestrijder mogen uitgevoerd worden. Je kan de premie voor vochtbestrijding dus niet aanvragen wanneer je zelf muurinjecties of andere behandelingen uitvoert.
Daarnaast wordt voor de Mijn VerbouwPremie ook rekening gehouden met het inkomen van de eigenaar(s) van de woning. Daarvoor wordt gekeken naar het laatst beschikbare aanslagbiljet op het moment van de premieaanvraag. Ook de gezinssituatie speelt een rol.
Hoeveel bedraagt de premie voor vochtbestrijding?
Val je onder de laagste inkomstencategorie, dan krijg je 50% van het factuurbedrag terugbetaald. Voor de middelste inkomstencategorie is dat 35%. Er geldt telkens een vastgelegd maximum. Indien je tot de hoogste inkomenscategorie zou behoren, heb je enkel recht op een vast bedrag voor energie-efficiëntiewerken.
Hoe kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
Je kan de Mijn VerbouwPremie, de premie voor onder andere vochtbestrijding, online aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Dat gebeurt via het digitaal loket.
Wat heb je nodig om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen? Je moet onder andere de factuur van de vochtbestrijdingsexpert voorleggen, een attest van de vakman tonen, je gezinssituatie doorgeven en een bewijs van inkomsten doorsturen.
Je kan de premie enkel aanvragen tot facturen die maximaal twee jaar oud zijn. Tot eind 2022 mogen de facturen 2 jaar en 3 maand oud zijn, in verband met de overgangsperiode tussen de oude en nieuwe premies. We herhalen nog even dat je de Mijn VerbouwPremie niet kan aanvragen voor werken waarvoor je al de oude Vlaamse renovatiepremie hebt aangevraagd.
Ook gemeentes hebben premies voor vochtproblemen
Er zijn soms echter nog andere premies voor vochtbestrijding die je kan aanvragen. Heel wat gemeentes bieden namelijk hun eigen subsidies aan voor renovaties. Soms worden ook vochtproblemen in die lokale premies opgenomen.
Hoe weet je of jouw gemeente een premie voor vochtproblemen aanbiedt? Maak een afspraak met jouw gemeente en vraag wat de mogelijkheden zijn. Je kan ook een kijkje nemen op de Premiezoeker van de Vlaamse overheid. Daar vind je welke premies jouw gemeente heeft.
Water-Dicht lost uw vochtproblemen op
Heb je te maken met vochtproblemen in je woning en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Of heb je meer vragen over de premies voor vochtbestrijding? De vochtexperts van Water-Dicht maken je graag wegwijs in het premielandschap.
We komen graag langs om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en een gepaste behandeling voor te stellen. Zo ben je voor eens en voor altijd van vochtproblemen in huis verlost. Contacteer ons voor vrijblijvend advies.