Het lijkt tegenstrijdig: schimmel in een nieuwbouwwoning. Schimmel? Dat is toch iets voor oudere woningen die niet goed onderhouden worden. En toch is het zeer goed mogelijk dat uw nieuwbouwwoning daar last van heeft. Hoe dat komt en wat u daaraan kunt doen, leest u hier.
Vocht bij nieuwbouw
Bij het bouwen van een woning denkt u vooral aan het plaatsen van funderingen of een ruwbouw, aan het leggen van een dak. Maar wat u zeker ook niet mag vergeten, is droogtijd te voorzien. Ondanks dat het huis nagelnieuw is, waarbij nieuw synoniem staat voor probleemloos, kan het toch last van vocht hebben.
Uw woning heeft na de bouw gewoon tijd nodig om te drogen. De bedekking van de vloeren of muren kunnen er droog uitzien, maar het is heel erg mogelijk dat er onder de droge oppervlakte droog zich nog heel wat vocht bevindt.
Voorzie daarom voldoende droogtijd voor u verhuist en zorg zo voor een gezonde omgeving voor uzelf en uw gezin.
De ideale droogtijd voor nieuwbouw
Dat overlegt u best met uw architect of vakmannen. De nodige tijd hangt af van de materialen die in uw woning verwerkt zijn, de technieken, de diktes,...
- Reken voor betonstorten en (dik) pleisterwerk een droogtijd van 1 maand voor 1 cm dikte. Dus voor een vloer van 5 cm dik wacht u best 5 maanden.
- Bij oppervlakkige bedekking zoals plamuurwerk volstaan 3 maanden alvorens u het huis kunt intrekken.
→ Schimmel of ander vochtprobleem in uw nieuwbouw?Contacteer ons voor een gratis analyse
Goed ventileren na verhuizing
Na het bouwen gaat er sowieso bouwvocht in uw woning zitten. Om er zeker van te zijn dat uw woning volledig droog is, heeft u 2 jaar nodig. Natuurlijk gaat u geen 2 jaar wachten om te verhuizen. Daarom is goed ventileren en verwarmen belangrijk, want bij bewoning zorgt u zelf ook voor vochtproductie.
Vochtproblemen in een nieuwbouw herkennen
Nieuwbouw of niet, ieder huis komt in aanraking met vochtproblemen: van de gevolgen van condensatie bij het koken of douchen, tot een muffe geur en afbladderend pleisterwerk of andere vlekken op de muur.
Een paar problemen op een rij:
- Optrekkend en opstijgend vocht: de grootste boosdoener van vochtproblemen in een nieuwbouw. Door een natte bodem, dat zich in België en Nederland wel eens voordoet, trekken de pas gemetselde muren het vocht omhoog.
- Bouwvocht: voor het bouwen van een huis heeft u water nodig, gemiddeld toch zo’n 3.000 liter bouwvocht per woning. Daarom ventileert u die eerste 2 jaren van bewoning best zo goed mogelijk en wacht u eigenlijk beter met de finale afwerking van muren en vloeren.
- Natte plekken: ziet u dit in uw nieuwbouwwoning dan heeft u waarschijnlijk last van een lek (of is er misschien sprake van een bouw- of ontwerpfout) of zit u met een koudebrug. Condensatie en vochtigheid is bij een koudebrug het gevolg van warme lucht dat in aanraking komt met koud materiaal (bijvoorbeeld metaal).
Last van vocht in uw nieuwbouw? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Nieuwbouwwoning laten drogen: de voordelen
Een vochtig huis is een cadeau voor uw energieleverancier, maar niet voor u. Het kan tot 15% duurder zijn om een vochtige ruimte te verwarmen, enkel en alleen omdat alle vochtdruppeltjes in de lucht ook op temperatuur moeten komen. Dat betekent wel dat als u goed ventileert uw energiefactuur vanaf jaar 2 of 3 spectaculair kan dalen.
Een tweede voordeel is vooral dat u extra kosten vermijdt. Kort na de bouw zit u vast en zeker niet te wachten op extra kosten, denk aan het herstellen van een recent bepleisterde of geverfde muur omdat er schimmelplekken zijn of omdat de verf afbladdert.
Vochtdiagnose laten uitvoeren
Heeft u onlangs een nieuwbouwwoning gekocht, of wilt u binnenkort investeren in een nieuwbouwproject? Dan raden wij aan om het pand goed na te laten kijken op mogelijke vochtproblemen. Hoe sneller deze in kaart gebracht worden, hoe sneller u ze kunt behandelen of voorkomen.
Zo geniet u in alle rust van een heerlijk nieuwe én vochtvrije nieuwbouwwoning. Boek uw gratis vochtanalyse.