Hoe schimmel herkennen in de slaapkamer?
Kunt u in uw slaapkamer donkere vlekken waarnemen? Of heeft u misschien al een tijdje last van een vreemde muffe lucht? U kunt dan mogelijk te maken hebben met schimmelvorming. Door het klimaat in ons land én het feit dat veel huizen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn, kampen deze vaak met vochtproblemen.
Deze vochtproblemen kunnen op hun beurt weer leiden tot de groei van schimmels.
Waarom? Vochtige omgevingen zijn een voedingsbron bij uitstek voor schimmels en ook huiszwammen. Schimmels verspreiden zich door middel van schimmelsporen en deze hechten zich enkel op plekken met vocht. Het vocht in uw slaapkamer kan dan ook leiden tot het ontstaan van schimmels. Hoe langer u niets aan het probleem doet, hoe sneller de schimmels zich zullen verspreiden.
Hoe ontstaat schimmel in uw slaapkamer?
1. Schimmel door condensatie
Condensatieproblemen kunnen al gauw leiden tot schimmelvorming. Indien u last heeft van condens in huis, dan betekent dit in simpele bewoordingen dat de lucht binnenshuis te veel vocht bevat.
Indien u dit vocht niet kunt afvoeren met behulp van ventilatie, dan zal het zich afzetten tegen oppervlakken zoals muren en plafond. Omdat dit poreuze en vochtabsorberende materialen betreft, zult u steeds meer vocht opmerken en als gevolg hiervan schimmels.
→ Last van schimmel in huisContacteer ons voor een gratis analyse
2. Schimmel door vocht van buiten dat naar binnen komt
Een andere mogelijkheid is schimmel in de slaapkamer door externe vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan doorslaand vocht of opstijgend vocht.
Bij doorslaand vocht betreft het vocht in de gevel dat uw binnenmuren bereikt. Aangezien slaapkamers vaak hoger liggen, is de kans op doorslaand vocht iets hoger omdat hogere etages meer regen vangen.
Opstijgend vocht ontstaat juist weer op lagere verdiepingen, meestal omdat grondwater op een bepaalde plek uw huis binnen kan dringen. Dit is soms de kelder, maar soms ook de spouwmuur. Na een poos zal het vocht lagere oppervlakken verzadigen en steeds hoger terecht komen, totdat het uiteindelijk ook uw slaapkamer bereikt.
Beide vochtproblemen kunnen letterlijk natte muren veroorzaken. Het is dan ook geen verrassing dat schimmels hier goed op gedijen.
3. Schimmel als gevolg van lekkages
Een lek kan ook schimmels veroorzaken. Indien u problemen heeft met uw dak en uw slaapkamer zich vlak onder het dak bevindt, dan kan dit lek soms lang voortduren zonder dat u daadwerkelijk vochtplekken kunt waarnemen.
Ook kapotte dakgoten en lekkende raamkozijnen kunnen een oorzaak zijn. Uiteindelijk ontaardt ook dit fenomeen in schimmels, indien de muren vochtig genoeg zijn.
Wat kan u eraan doen en wat zijn mogelijke oplossingen?
Om schimmel te lijf te gaan, kunt u tegenwoordig in veel winkels speciale schimmelwerende middelen kopen. Volg daarbij wel exact de instructies op de verpakking op en draag altijd beschermende kledij, zoals handschoenen en een mondkapje.
Een mondkapje zorgt ervoor dat schimmelsporen in uw luchtwegen worden vermeden. Deze komen in grote hoeveelheden los bij het verwijderen van schimmels.
Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667
Is het probleem dan opgelost?
Louter het verwijderen van schimmels lost het probleem niet op. Schimmels zullen namelijk altijd terugkomen indien het onderliggende vochtprobleem niet wordt aangepakt.
Het wordt aangeraden om bij schimmels in uw slaapkamer (en overal in huis) onmiddellijk een specialist in te schakelen. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u uitstekend helpen met het vinden van de ware oorzaak. Bovendien zorgen wij voor een veilige en effectieve verwijdering van de aanwezige schimmels, zodat uw gezondheid geen enkel risico loopt.
Bel ons via ons gratis nummer 0800/61 667 voor het maken van een vrijblijvende afspraak en een gratis vochtdiagnose.