Wanneer je vochtproblemen opmerkt in huis, slaat eerst de paniek toe. Daarna zoek je raad op het wereldwijde web en lees je misschien dat een muurinjectie de oplossing is. Zonder de hulp van een vochtexpert kan het echter snel mislopen. In dit artikel zetten we de veelgemaakte fouten bij het injecteren van een vochtige muur op een rijtje. Zo weet je waarop je zeker moet letten. Is het kwaad al geschied? Dan zet je je foutje met de hulp van een professional (hopelijk) snel terug recht.
Muurinjectie is niet altijd de juiste behandeling
Elk soort vochtprobleem vereist een andere oplossing. Muurinjectie is vaak de goedkoopste en snelste oplossing en dus is het verleidelijk om het vochtprobleem altijd te proberen oplossen met een muurinjectie.
Een muurinjectie is echter enkel geschikt voor een lokaal vochtprobleem. Dat kan ontstaan zijn door scheurtjes in de gevel of rond een raam, maar ook een oude, poreuze gevel kan de boosdoener zijn. Het water kan dan door die scheurtjes of barsten in de binnenmuur binnendringen en lokaal een vochtprobleem veroorzaken. De vochtplek in de muur wordt dan plaatselijk behandeld door middel van een muurinjectie.
Is het vochtprobleem ontstaan door opstijgend vocht dat bijvoorbeeld vanuit de kelder afkomstig is, dan is alleen een muurinjectie niet de juiste oplossing. Het is dus van groot belang om eerst, samen met een vochtexpert, het vochtprobleem goed te inspecteren. Onze vochtspecialisten adviseren je de beste vochtbehandeling zodat het vochtprobleem snel en efficiënt opgelost kan worden.
Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Vergeet de barsten niet te herstellen
Het spreekt misschien voor zich, maar sommige doe-het-zelvers vergeten het toch. Voordat je de vochtige muur injecteert, moet je de bron van het vochtprobleem eerst aanpakken. Dat betekent dat je de muur grondig moet inspecteren, niet alleen langs binnen, maar vooral ook langs buiten. In de meeste gevallen is een scheur of barst in de gevel de boosdoener. Ook een slechte afdichting langs een raam kan het vochtprobleem veroorzaakt hebben.
Wanneer je de scheur of barst gevonden hebt, moet je die eerst herstellen. Zo ben je er zeker van dat het vochtprobleem niet opnieuw zal voorvallen. Als je de scheur niet goed dichtmaakt, dan kan het injectiemiddel bovendien opnieuw weglekken.
Boor op de juiste manier
Het boren in de vochtige muur moet juist gebeuren. Het is dus zeker niet de bedoeling om zomaar gaten te gaan boren op de vochtplek.
Voor de beste resultaten, moet je de gaten boren op een horizontale lijn met een tussenruimte van 10 centimeter. De diameter van de boorkop is idealiter 12 millimeter. Bovendien boor je tamelijk diep, tot ongeveer 90 procent van de muurdikte.
Gebruik injectiebuisjes
Eenmaal de gaten in de vochtige muur geboord zijn, moet je eerst speciale injectiebuisjes aanbrengen. Die worden ook wel injectienippels genoemd. Het is belangrijk om die te gebruiken voor een efficiënte werking van het vochtwerend middel. Vergeet ze dus niet!
Stop de boorgaten goed af
Wanneer je de vochtige muur geïnjecteerd hebt, moet je de boorgaten aan het uiteinde opnieuw opvullen. Dat gebeurt met een herstelmortel. Eenmaal het vochtwerend middel op die manier goed afgesloten werd, kan het beginnen inwerken op de vochtplek.
Laat de muur lang genoeg uitdrogen
Misschien wel de vaakst gemaakte fout door doe-het-zelvers die een vochtplek willen wegwerken, is om de muur niet lang genoeg te laten drogen. Het is belangrijk om de mortel minstens enkele weken te laten drogen. Heb je een grote vochtplek in een dikke muur weggewerkt en veel gaten geboord, dan moet je meerdere maanden wachten. Pas daarna kan je de muur dan bepleisteren, beschilderen of behangen.
Is het nodig om de hulp van een vochtexpert in te roepen?
Er kan heel wat mislopen wanneer je zelf een vochtige muur wil injecteren. Het is daarom een goed idee om de hulp van een vochtexpert in te roepen. Zo ben je er zeker van dat de bron van het probleem aangepakt is en dat de werken ook goed gebeurd zijn.
Bovendien heb je de keuze uit verschillende injectiemiddelen. Elk vochtwerend middel is geschikt voor een bepaald bouwmateriaal. Een professional biedt hulp wanneer je niet weet welk injectiemiddel je moet kiezen.
Filmpje: vochtbestrijding door Water-Dicht
Water Dicht houdt je woning vochtvrij
Wil je hulp inroepen voor het injecteren van een vochtige muur? Contacteer ons dan vrijblijvend. Wij komen graag het vochtproblemen inspecteren en bieden je de juiste oplossing aan.