Vocht in huis na het isoleren van de spouwmuren? De mogelijke oorzaken
Isolatie plaatsen kan om vele redenen een zeer positieve bijdrage leveren aan het woongenot binnenshuis. Zo zal er sprake zijn van minder warmte- en energieverlies en daardoor gaat automatisch uw energienota fors omlaag. Ook heeft isolatie vaak een geluiddempende werking, waardoor het een stuk stiller in huis is.
Een ander voordeel dat vaak voorbij komt is minder vochtproblemen. Dit klopt, omdat vocht van buiten veel minder snel uw huis weet binnen te dringen indien u extra isolatie heeft geplaatst. Maar in specifieke gevallen kan isolatie ook juist zorgen voor vochtproblemen, veelal wanneer de isolatie niet juist is geplaatst. Bij voorbeeld in de spouwmuur, omdat dit een aparte plek betreft die de nodige risico’s biedt bij onjuiste plaatsing. In dit artikel meer over vocht in huis na het isoleren van de spouwmuur.
Hoe ontstaat vocht in huis na het isoleren van een spouwmuur?
Natuurlijk zal spouwmuurisolatie u in eerste instantie alle voordelen bieden zoals hierboven beschreven. Maar heeft u toevallig een spouwmuur die niet over een waterkering beschikt? Dan kunnen er problemen optreden, wanneer de isolatiematerialen ook vochtig worden. Het vocht kan dan niet goed worden afgevoerd en zal blijven hangen. Daarnaast kan vocht vanwege condensatie ook voor problemen zorgen.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
De twee meest voorkomende oorzaken van vocht na spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit een holle ruimte van circa anderhalve centimeter, tussen de binnen- en buitenmuur. Wanneer u hiertussen isolatie plaatst, dan kan het voor komen dat deze isolatiematerialen als een brug werken tussen de binnen- en buitenmuur. Zodoende kan vocht van buiten alsnog in uw binnenmuren terecht komen, indien dit niet adequaat wordt afgevoerd middels een goed werkend drainagesysteem.
Condens binnenshuis is de andere boosdoener. Wanneer u binnenshuis een hoge luchtvochtigheid heeft, dan zal de isolatie mogelijkerwijs bijdragen aan vochtplekken. Zeker wanneer er grote temperatuurverschillen merkbaar zijn, bijvoorbeeld in de winter. Dan kunnen er zogeheten koudebruggen optreden, indien de isolatie niet 100% aansluitend is geplaatst. Op die manier kunt u last krijgen van vochtige plekken.
Ook last van vocht? Bel voor een gratis diagnose op 0800/61.667
Wat kunt u ondernemen tegen vocht in huis na spouwmuurisolatie?
U zult in elk geval een goede firma in moeten huren, die de isolatie geheel naadloos aanbrengt. Zo neemt u al voor een deel de risico’s weg van vocht in huis. Daarnaast is het bij een spouwmuur erg slim om ook meteen een waterkering te plaatsen, die vocht van buiten continu af kan voeren. Zodoende komt het niet in uw binnenmuren terecht via de isolatiematerialen.
Bij condens binnenshuis is het raadzaam, om meteen uw woning te inspecteren op de mogelijke oorzaken hiervan. Het kan namelijk handig zijn, om in bepaalde ruimten ventilatie te laten plaatsen. Zo lost u het probleem van een te hoge luchtvochtigheid in huis op en kan dit niet meer voor vochtplekken zorgen ter hoogte van de isolatie in de spouwmuur.
Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u met al uw vochtproblemen
Wilt u graag uw spouwmuur isoleren, maar wilt u er zeker van zijn dat dit niet juist meer vochtproblemen in de hand werkt? Roep dan zeker de hulp in van ons deskundige team. Wij komen bij u thuis een grondige vochtanalyse uitvoeren, waarmee wij meteen alle zwakke plekken en risico’s op vocht in huis blootleggen. Daarna kunnen wij de isolatie plaatsen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over problemen achteraf.
Bel ons gerust eens voor meer informatie of om een afspraak te plannen.