Vocht op de vensterbank: wat kan het zijn?

Vocht op de vensterbank: wat kan het zijn?
Geschreven op 13 april

Vochtproblemen in huis komen in verschillende vormen: ook vocht op de vensterbank kan daar één van zijn. In dit artikel vertellen we wat de oorzaken daarvan kunnen zijn en hoe wij dat als Water-Dicht letterlijk en figuurlijk ook waterdicht komen oplossen voor jou.

Vocht op de vensterbank: oorzaken

Als je last hebt van vocht dat terechtkomt op de vensterbank, kan dit twee verschillende oorzaken hebben: condensatievocht of doorslaand vocht.

Condensatievocht

Dit soort vocht komt vaak voor in huizen waar er onvoldoende geventileerd wordt of waar er niet genoeg ventilatiemogelijkheden zijn. Veel mensen vergeten dit, maar ventilatie is erg belangrijk om vocht en schimmel tegen te gaan. Vaak komt dit voor bij erg goed geïsoleerde huizen waarbij de isolatie geplaatst wordt om te beschermen tegen de koude van buitenaf.

Door het verschil in temperatuur in combinatie met onvoldoende ventilatie zal er condens vormen op de ramen, waarna het vocht op je vensterbank terechtkomt. Samengevat kan het in dit geval liggen aan een te goed geïsoleerd huis en/of een slechte ventilatie.

De oplossing?

In beide gevallen zal je meer en regelmatig moeten ventileren of een ventilatiesysteem aanschaffen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en dus condens te voorkomen. Als je woont in een nieuwbouw, kan het ook zijn dat je last hebt van bouwvocht dat nog niet volledig uit de constructie is getrokken. Dit gaat na één jaar vanzelf weg, maar kan sneller weggaan via een ontvochtiger.

Doorslaand vocht

Waar je eveneens last van kan hebben is doorslaand vocht dat een weg via de ramen naar binnen vindt en dus op je vensterbank terecht komt. Dit komt voor na hevige regenbuien in combinatie met poreuze buitenmuren, beschadigde stenen of versleten voegwerk. Dit soort vocht zorgt niet alleen voor vochtproblemen binnenshuis zoals vocht op de vensterbank, maar kan ook je bouwconstructie permanent beschadigen.

De oplossing?

Een handige en vrij snelle methode om doorslaand vocht te bestrijden is hydrofuge. Hierbij wordt de gevel waterdicht gemaakt waardoor het vocht zo goed als geen kans meer krijgt om binnen te dringen. Je doet er ook goed aan om de overgangen tussen ramen en buitenmuren even opnieuw af te dichten. Vooral de voegen in de hoeken van de ramen en de vensterbank zijn gevoelige plaatsen. 

Als de bouwconstructie flink beschadigd is, zal deze methode niet genoeg zijn en moet er overgegaan worden naar gevelrenovatie om het vocht te kunnen bestrijden.

Water Dicht: vochtexpert tot uw dienst

Foto van guy adviseur in vochtbestrijding

Herken je dit probleem en wil je het graag bespreken met een expert? Of heb je een ander soort vochtprobleem dat je door een specialist wil laten nakijken? Water Dicht heeft door zijn jarenlange ervaring in het bestrijden van vochtproblemen een erg brede kennis en kan jou zonder probleem verder helpen.

Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen met plezier even langs om de vochtproblemen in kwestie te bekijken en de situatie te bespreken!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing