1. Hoe ontstaat bouwvocht en wat is het precies?
Wanneer een huis wordt gebouwd of gerenoveerd, dan worden er materialen gebruikt die met water gemengd moeten worden. Denk aan metselspecie, beton en pleisterwerk. Al deze materialen zullen daarna een lange tijd goed uit moeten drogen, maar hier is natuurlijk niet altijd evenveel tijd voor!
Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met het toch behoorlijk natte klimaat in ons land, waardoor uitdrogen langer duurt en er nog meer vocht in materialen trekt.
Dit kan leiden tot woningen die muf ruiken, vochtige plekken bevatten en uiteindelijk kunt u ook last krijgen van secundaire vochtproblemen zoals schimmels, salpeter en muurzouten. Bovendien kan het vocht ook andere materialen aantasten, beschadigen en doen uitzetten. Het is daarom raadzaam hiervan op de hoogte te zijn en maatregelen te treffen waar nodig.
→ Last van bouwvocht?Contacteer ons voor een gratis analyse
2. Een nieuwbouwwoning kan tot maar liefst 4.000 liter vocht bevatten
Een nieuwbouwwoning wordt gebouwd in fasen, wat tot gevolg heeft dat niet alleen de materialen water bevatten maar de woning ook continu wordt blootgesteld aan vochtige weersomstandigheden. Is het huis eenmaal af, dan kunt u er van uit gaan dat er nog behoorlijk veel vocht in de muren en het plafond zit.
Een gemiddelde nieuwbouwwoning kan zelfs 3.000 tot 4.000 liter vocht bevatten. Het spreekt voor zich dat het aangeraden is de vochtproblemen in een nieuwbouw aan te pakken, aangezien u anders riskeert dat andere (afwerkings)materialen op korte termijn zich ook vol zullen zuigen met vocht.
Dit kan uitmonden in hoge kosten, wanneer u onderdelen en materialen zult moeten vervangen die zijn aangetast door vocht.
Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667
3. Hoe kan bouwvocht worden behandeld?
Idealiter heeft u al het bouwvocht uit uw woning verwijderd, voordat u begint met de afwerking binnenshuis.. Dit is echter niet zo gemakkelijk, omdat natuurlijke uitdroging tot maar liefst 1,5 jaar kan duren.
Natuurlijke uitdroging, dat is vooral ramen en deuren openzetten en de frisse lucht het werk laten doen. Niet elke kersverse huiseigenaar kan zo lang wachten, en bovendien is de lucht in ons land behoorlijk wat maanden vochtig. Daarom kunt u ook op machinale wijze het droogproces versnellen met behulp van zogenaamde bouwdrogers.
4. Oplossing: bouwdrogers om uw woning sneller te laten drogen
Een bouwdroger is een machine, die als het ware vochtige lucht uit een ruimte opneemt. Een bouwdroger wordt ook wel een ontvochtiger genoemd. Deze machine vangt het opgenomen vocht op in een opvangbak, dat je vervolgens kunt wegspoelen. Het plaatsen van een bouwdroger kan de droogtijd versnellen naar enkele maanden.
Wanneer het echter kouder is dan 12°C, dan is de lucht niet warm genoeg om te verdampen. In dat geval zal je een warmtepomp moeten aanschaffen of huren, die de lucht binnenshuis opwarmt voordat de bouwdroger de waterdamp eruit kan filteren.
Hoe hoger de temperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan bevatten. Door de warmtepomp kan daarom het vocht in de muren condenseren en worden opgevangen.
Water-Dicht Vochtbestrijding kan u helpen met bouwvocht
Wanneer u last heeft van vocht in uw woning door een renovatie of verbouwing, kan dit op meerdere manieren worden opgelost. Soms kan de reden achter het vochtprobleem van een andere aard zijn, bijvoorbeeld een lekkage, constructiefouten of opstijgend vocht.
Wij raden altijd aan een expert in te schakelen die middels een vochtdiagnose de situatie grondig kan inspecteren. Zo weet u zeker wat er speelt en kunt u het vochtprobleem effectief aanpakken. Benieuwd naar onze diensten? Bel ons gratis op 0800/61.667 en wij helpen u graag.