Tijdens een RH-meting wordt de relatieve luchtvochtigheid gemeten. Dat is de vochtigheidsgraad van de lucht bij een bepaalde temperatuur. Een RH-meting toont welke ruimtes het gevoeligst zijn voor vochtproblemen door condens in je woning.
Hoe gebeurt een RH-meting precies? Hoe kan een hoge luchtvochtigheid precies tot vochtproblemen leiden? En wat kan je in ruimtes met een hoge RH doen om vochtproblemen op te lossen en te voorkomen?
Last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Eerst en vooral: wat is RH?
RH staat voor relative humidity, relatieve luchtvochtigheid dus. Dat is de hoeveelheid waterdamp in de lucht vergeleken met de maximale hoeveelheid water die de lucht op die temperatuur kan vasthouden. Relatieve luchtvochtigheid staat dus altijd in verband met de temperatuur van de lucht. Hoe hoger de RH, hoe dichter de maximale luchtvochtigheid bij een bepaalde temperatuur benaderd wordt.
De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. Binnenshuis is een RH tussen de 40 en 60 procent ideaal.
Hoe kan een hoge luchtvochtigheidsgraad vochtproblemen in de hand werken?
Een te hoge relatieve luchtvochtigheid kan vochtproblemen veroorzaken. Dat komt door condensatie. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid hoog ligt, bevindt er zich veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp slaat neer op koude oppervlaktes, zoals muren en plafonds. Die waterdruppeltjes kunnen zo lokaal een vochtprobleem veroorzaken. Oppervlaktecondensatie heet men dat.
Dergelijke vochtproblemen, veroorzaakt door condens, bevinden zich doorgaans bovenaan de muur of op het plafond. In het merendeel van de gevallen gaan ze gepaard met schimmelproblemen. Die natte plekken op de muur vormen namelijk de ideale broeihaard voor allerhande schimmels. En die zijn schadelijk voor de gezondheid.
Hoe wordt de RH gemeten?
De RH-meting wordt uitgevoerd met een zogenaamde hygrometer. In de meeste gevallen gaat het echter om een hygro-thermometer, die tegelijk ook de temperatuur van de lucht meet.
De hygrometer bestaat in alle vormen en maten. Bij Water-Dicht gebruiken we professionele apparatuur die erg nauwkeurig meet. Zo kunnen we heel precies vaststellen wat de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte is.
Wat kan je doen om condensproblemen te vermijden?
Ventileren en verluchten
Wil je vochtproblemen door condens vermijden, dan is er eigenlijk maar een oplossing: verluchten en ventileren. Eenmaal de RH-meting heeft uitgewezen welke ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kampen, is het belangrijk om die kamers extra te ventileren. Meestal gaat het om de badkamer, de keuken, de wasplaats en de kelder.
Verluchten kan door af en toe, na een warme douche bijvoorbeeld, het raam open te zetten. De vochtige lucht kan dan afgevoerd worden en verse droge lucht komt in de plaats naar binnen. De waterdamp is dan weg en kan dus ook niet meer neerslaan en condens veroorzaken.
In de meeste gevallen is verluchten echter niet genoeg. We raden je aan om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. De lucht wordt dan continu ververst zonder dat je een raam hoeft open te zetten. In tegenstelling tot verluchten via het raam komt zo ook geen koude lucht binnen, erg aangenaam in de koude wintermaanden.
Ook last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose 0800/61.667
Genoeg verwarmen
Omdat de relatieve luchtvochtigheid samenhangt met de temperatuur, is het ook belangrijk om ruimtes niet te hard te laten afkoelen. De muren worden dan sneller koud, de relatieve luchtvochtigheid stijgt en condens vormt zich extra snel. We raden aan om de binnentemperatuur niet te laten zakken onder de 16 graden.
Ook ruimtes die je amper gebruikt, verwarm je beter minstens een keer per week. Zo voorkom je condensproblemen.
RH-meting: verschil tussen zomer en winter
In ons land varieert de luchtvochtigheid sterk doorheen het jaar. In de winter is de lucht droog, maar ook koud waardoor de relatieve luchtvochtigheid toch heel hoog kan liggen. Buitenmuren zijn extra koud en condens kan zich sneller vormen.
In de zomer is de lucht zelf een stuk vochtiger. Condens ontstaat dan ook omdat de lucht snel verzadigd is met vocht. Condens zal zich dan wel iets minder snel vormen dan in de winter. In de zomermaanden kan je condens het beste voorkomen door de lucht te ontvochtigen met een luchtontvochtiger.
Water-Dicht voert een RH-meting voor je uit
Heb je last van vochtproblemen in huis en wil je een RH-meting laten uitvoeren? Schakel dan de hulp van onze vochtexperts in. We helpen je met veel plezier om de vochtproblemen te onderzoeken en ze efficiënt aan te pakken. Ons vochtbestrijdingsteam verlost je woning van muurvocht en vochtproblemen. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.