Hygroscopische zouten of muurzouten komen van nature uit de bodem. Hygroscopisch betekent dat ze vocht aantrekken. Denk hierbij niet alleen aan grondvocht, maar ook aan omgevingsvocht. Zo kan het klimaat, zoals regen, vochtige lucht veroorzaken.
Hygroscopische zouten zorgen voor problemen wanneer ze in contact komen met het metselwerk wanneer een waterkering ontbreekt. Zo komt de zouten uit het grondwater rechtstreeks in contact met uw muren en het metselwerk. Dit leidt uiteindelijk tot vochtproblemen, zoals doorslaand of opstijgend vocht. Dergelijke problemen behandelt u best zo snel mogelijk.
Vocht kan immers heel wat nare gevolgen met zich meebrengen. Zo zal u bijvoorbeeld uw ruimtes niet meer optimaal kunnen verwarmen. Het vocht blijft dan namelijk in de woning hangen en die kan kil aanvoelen, ook al staat de verwarming aan. En waar vocht is, kan bovendien schimmel optreden en dat is slecht voor uw gezondheid.
Merkt u daarnaast ook witte aanslag op uw muren, dan spreken we van zoutuitbloei.
Last van hygroscopische zouten en witte aanslag? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Wat is zoutuitbloei?
De witte aanslag op uw binnen - of buitenmuren wordt veroorzaakt door hygroscopische zouten. Opstijgend vocht zal ervoor zorgen dat de zoutuitbloei zichtbaar is tot ongeveer anderhalve meter boven de grond (of tot waar het vocht is ‘opgetrokken’ door de zouten).
Ziet u nog hoger op de muur witte plekken? Dan kan u te maken hebben met doorslaand vocht of condensatievocht.
Ook bij nieuwbouwwoningen kunnen deze problemen optreden. Zouten die al aanwezig waren in het bouwmateriaal drogen op natuurlijke wijze uit en komen terecht in het steenoppervlak. Gelukkig zijn dit de minst schadelijke zouten, aangezien ze zich op de oppervlakte bevinden. Vaak verdwijnen deze plekken ook weer vanzelf.
De gevolgen van hygroscopische zouten
Kenmerkend aan hygroscopische zouten is dat er een witte aanslag te zien is op de buitenmuren. U heeft dit ongetwijfeld al wel eens gezien bij bepaalde woningen. Witte aanslag op de buitenmuren is voornamelijk een esthetisch probleem, terwijl het vocht in de binnenmuren de grootste boosdoener is. Het pleisterwerk én het metselwerk van uw muur kan beschadigd worden. Zoutkristallen tasten namelijk alles aan en maken de plekken vochtig. De hygroschopische zouten blijven bovendien onophoudelijk vocht aantrekken, waardoor de muur nooit volledig kan uitdrogen. U mag dan nog zoveel verluchten of ventileren als mogelijk, de muren zullen vochtig blijven totdat de zouten volledig uit de muur worden verwijderd.
Behandel uw muren tegen hygroscopische zouten
Last van hygroscopische zouten? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Als u merkt dat de buitenmuren aangetast zijn door hygroscopische zouten, dan kunt u vaak de zouten afborstelen. In de meeste gevallen zullen de zouten nadien niet meer zichtbaar zijn.
Heeft u echter te kampen met opstijgend vocht, dan moet u dit professioneel laten behandelen. U kunt de vochtige plekken immers niet zelf verwijderen, omdat de hygroscopische zouten ín de muur vocht zullen blijven aantrekken. Daarom moet er een isolerende coating voorzien worden, zodat de zouten niet meer in de pleisterlaag van uw binnenmuur terechtkomen. Muurinjectie of onderkapping kunnen de problemen voorgoed doen verdwijnen. Op die manier kan er ook een waterkering geplaatst worden, zodat het grondwater niet meer opgetrokken kan worden in de muren.
Geen vochtproblemen meer
Met een professionele behandeling kunt u uw muren verlossen van hygroscopische zouten en terug vochtvrij maken. Heeft u een witte aanslag ontdekt op uw muren? Of heeft u vochtplekken opgemerkt? Neem dan zo snel mogelijk met ons contact op. Dankzij onze gratis vochtdiagnose kunnen we snel bepalen waardoor het vochtprobleem veroorzaakt wordt, en u een voorstel op maat voorstellen dat definitief komaf maakt met vocht in huis.