Gaat u een nieuwbouwpand betrekken? Of heeft u een zeer oud pand en wilt u dit opknappen, onder andere zodat het huis beter tegen vocht wordt beschermd? Dan kunt u overwegen om bepaalde preventieve maatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last zult ondervinden van vochtproblemen.
Er zijn namelijk meerdere plekken of situaties in en om het huis, die kunnen leiden tot een groter risico op waterinfiltratie en ook interne vochtproblemen zoals condensatie versnellen. In dit artikel leggen wij u wat meer uit over de diverse vochtproblemen die kunnen ontstaan en hoe u waterdichtingswerken aan uw huis kunt uitvoeren om dit te voorkomen.
Veel voorkomende vochtproblemen in huis
Er zijn enkele vochtproblemen, die vooral ontstaan door de ouderdom van een woning. Oudere huizen hadden vroeger geen waterkering, waardoor opstijgend vocht veel terug werd gezien. Hierbij komt water via de begane grond in de muren terecht en veroorzaakt steeds groter wordende natte plekken. U kunt nadien zelfs op hogere etages vocht tegenkomen.
Doorslaand vocht ontstaat wanneer de gevel lang geen onderhoud heeft gehad of niet voldoende meer waterdicht is. Daarnaast kunt u ook last hebben van een natte kelder, die tevens opstijgend vocht tot gevolg kan hebben. Naast deze grotere problemen zijn er nog kleine zaken waar u op kunt letten, zoals de afdichtingen. Hierlangs kan ook water lekken.
En een laatste maar zeker niet onbelangrijk vochtprobleem is condensatie. Indien uw woning niet over voldoende mogelijkheden tot ventilatie beschikt, dan zal de waterdamp niet goed kunnen ontsnappen. Dit heeft tot gevolg dat de damp tegen oppervlakken aankomt en deze oppervlakken de hele tijd vochtig houdt. Dit kan op termijn vooral resulteren in schimmel, dus condensatie voorkomt u het liefst altijd.
Welke waterdichtingswerken kunnen er worden toegepast?
Betrekt u een nieuwe woning of knapt u uw huidige woning op? Dan zijn er meerdere werken die u kunt uitvoeren om uw huis goed waterdicht te maken.
1. Spouwmuur met waterkering plaatsen
Het eerder genoemde opstijgende vocht kan heel gemakkelijk worden vermeden door een spouwmuur met waterkering te installeren. Let er wel op dat eventueel isolatiemateriaal niet beide muren raakt, want dan kunt u alsnog last krijgen van vocht.
2. Gevel hydrofoberen
Doorslaand vocht kan prima worden voorkomen door elke vijf jaar uw gevel te hydrofoberen om uw muren waterdicht te maken. Hierdoor is uw gevel uitstekend bestand tegen vocht en kan een natte gevel tegelijkertijd razendsnel uitdrogen. Hydrofoberen wordt ook wel impregneren of hydrofuge genoemd.
Daarbij wordt na een gevelreiniging en/of gevelrenovatie een waterafstotend middel aangebracht, meestal door te vernevelen of te sproeien. Het middel kan ver in de muur dringen en daar het drogingsproces verzekeren en een beschermlaag vormen tegen toekomstig vocht.
3. Ventilatie plaatsen
Kleine zaken lost u op door bijvoorbeeld afdichtingen goed dicht te kitten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor natte ruimten zoals de badkamer. Condensatie is direct van de baan als u uw woning voorziet van mechanische ventilatie. Vochtige lucht kan dan de hele tijd worden afgevoerd, waardoor uw muren goed fris en droog blijven. Het spreekt vanzelf dat door condens te weren ook ergere problemen zoals schimmels en huiszwam worden vermeden.
4. Muurinjectie
Het injecteren van de muren met een vochtwerend middel is de meest courante oplossing om optrekkend vocht op de muren tegen te gaan. Bij een muurinjectie wordt het pleisterwerk van de binnenmuren gehaald en worden er een reeks gaatjes geboord onderaan de muur waarin zorgvuldig een vochtwerend en absorberend middel wordt geïnjecteerd. Daarna worden de muren uiteraard ook weer netjes afgewerkt.
5. Waterdichte gevelbekleding
Deze waterdichtingswerken passen meer in het plaatje "beter voorkomen dan genezen". Door bij de keuze voor gevelbekleding al rekening te houden met de waterafstotende eigenschappen kan je in de toekomst al heel wat vochtproblemen vermijden. Zo is een gevel in crepi bijvoorbeeld een uitstekende optie om de buitenmuren te beschermen tegen vocht.
6. Vochtwerende verf
Deze klinkt misschien logisch, maar we zetten het er toch bij. Door gebruik te maken van verf met vochtwerende eigenschappen, kan je ook al heel wat oppervlakken waterdicht maken in huis. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk badkamerverf, maar ook voor de kelder en voor de buitenmuren zijn er vochtwerende verfsoorten op de markt.
7. Kelderdichting
De kelder is een van de plaatsen waar vocht het vaakste toeslaat vanwege de ligging onder grondniveau. Zware vochtproblemen in de kelder worden vaak aangepakt met een kelderdichting. Bekijk hieronder stap voor stap hoe dat bij Water-Dicht verloopt.
Water-Dicht bestrijdt alle soorten vochtproblemen
Indien u graag deskundig advies wilt met betrekking tot het waterdicht maken van uw pand, dan kunt u ons uiteraard altijd bellen. Wij kunnen voor u een vrijblijvende vochtdiagnose uitvoeren, die alle zwakke plekken van uw woning direct in kaart brengt. Daarna kunnen wij de meest geschikte werken voor u uitvoeren waar nodig.