Vocht in de badkamer? Welk ventilatiesysteem plaatsen?
Ventilatie is een uitstekende manier om vele soorten vochtproblemen tegen te gaan, variërend van vochtige plekken op de muur tot schimmelvorming en een te hoge luchtvochtigheid. Dit is vooral van belang in ruimten waarin veel met water wordt gedaan, zoals de keuken en badkamer. Want juist in deze ruimten is het risico op de eerder genoemde vochtproblemen groot.
Indien u wilt dat uw badkamer niet door vocht en natte plekken wordt geteisterd, dan kunt u opteren voor het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. Badkamerventilatie bestaat in meerdere soorten, welke soort voor u het beste is hangt af van uw specifieke voorkeuren en factoren die verband houden met de badkamer. In dit artikel bieden wij wat meer informatie over de verschillende opties en keuzes die u kunt maken, wanneer u kiest voor een ventilatiesysteem.
Welke soorten badkamerventilatie zijn beschikbaar?
De meest gangbare vorm van ventileren is natuurlijk het openzetten van een raam of deur, zodat frisse lucht in de ruimte kan binnentreden. Maar dit is niet in elke ruimte mogelijk helaas. Daarnaast kan dit soms niet voldoende zijn, indien de luchtvochtigheid in een ruimte zoals een badkamer relatief hoog is. In dat geval is een badkamerventilator voor de hand liggend. Deze bestaan in grofweg de volgende drie varianten:
1. Opbouwventilatoren
Een opbouwventilator is redelijk goedkoop en daarnaast erg gemakkelijk om te plaatsen. U heeft eigenlijk alleen maar toegang tot stroom nodig en een opening naar buiten, waarlangs u de buis plaats die de lucht kan afvoeren. Meestal wordt dit via de muur of uw dak gerealiseerd. Deze ventilatoren kunnen geheel automatisch werken, bijvoorbeeld met een vocht- of bewegingssensor.
2. Buisventilator
Een buisventilator is erg goed geschikt voor kleinere badkamers vanwege het ietwat kleinere vermogen. Deze soort ventilator is niet zichtbaar, omdat een buisventilator in de afvoerbuis wordt geplaatst. Esthetisch biedt dit wel voordelen, omdat u de ventilator zelf bijna niet ziet.
3. Kanaalventilatoren
Een kanaalventilator wordt tussen twee afvoerbuizen geïnstalleerd, waardoor deze vorm van ventilatie uitstekend is voor ruimten die een lange kanaalafstand vereisen. Bijvoorbeeld wanneer de badkamer in het midden van uw woning is gelegen en niet direct bij een buitenmuur of het dak. Ook deze ventilator is nagenoeg niet zichtbaar en u hoort bovendien bijna niets.
Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw badkamerventilatie
Hoe kunt u de badkamerventilatie bedienen?
Een badkamerventilator kan tevens op meerdere manieren aan en uit worden gezet, de meest gebruikte bedieningswijzen zijn de volgende vier systemen.
1. Een aan- en uitschakelaar
Dit is een redelijk veel gebruikte werkwijze, waarbij de ventilatie aan en uit wordt gezet, wanneer u het licht aan en uit doet. Op zich is dit natuurlijk handig, omdat deze manier registreert wanneer u in de badkamer aanwezig bent. Het minder ideale aspect is echter, dat u vaak na een douche het licht een tijdje aan moet laten om alle condens de ruimte uit te filteren. Dit is in feite een verspilling van energie.
2. Een naloop-timer
Een ventilatiesysteem met naloop-timer lost het hiervoor genoemde probleem op: deze schakelaar biedt de optie om de ventilatie nog een tijde te laten draaien nadat u alweer de badkamer uit bent. U kunt dit veelal zelf instellen, bijvoorbeeld op 10 of 15 minuten. Zo hoeft u niet onnodig het licht nog te laten branden.
3. Door middel van een hygrostaat
U kunt ook kiezen voor een badkamerventilator met een hygrostaat, deze registreert de relatieve luchtvochtigheid in de badkamer en schakelt aan de hand van deze informatie de ventilator aan en uit. U kunt zelf een bepaalde drempelwaarde instellen. U zult dit wel elke zomer en winter opnieuw moeten instellen, omdat de ventilatie dan allicht te snel of juist niet snel genoeg aan kan gaan.
Met behulp van infrarood
Infrarood is in principe een beetje een alternatief voor een reguliere aan en uit schakelaar en werkt op basis van bewegingsdetectie. U kunt met dit systeem vaak ook een naloop-timer integreren, zodat de ventilatie nog een tijdje blijft na draaien.
Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u met het kiezen van ventilatie in uw badkamer
Indien u het toch een beetje moeilijk vindt om zelf de beste keuze te maken, dan kunnen wij bij u langskomen voor een vrijblijvende en grondige vochtdiagnose. Aan de hand van onze bevindingen kunnen wij u uitstekend adviseren bij de keuze voor een ventilatiesysteem. Bel ons meteen om een afspraak te maken, of wanneer u meer informatie wilt ontvangen.