Wanneer u met één of meerdere vochtproblemen zit opgescheept zoals opstijgend vocht, dan kan dit uiterst nadelige gevolgen voor uw woning hebben. Maar niet alleen uw woning; u kunt zelf ook merken dat uw gezondheid er op achteruit kan gaan. Vocht en een hoge luchtvochtigheid kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van gezondheidsklachten zoals allergieën, irritaties, aandoeningen van de luchtwegen en andere vervelende zaken.
Maar ook de woning lijdt; zo zullen vele oppervlakken en materialen onherstelbaar beschadigd raken indien u niets aan het vochtprobleem doet.
Indien u een huis huurt, heeft u dientengevolge een bepaalde verantwoordelijkheid naar uw verhuurder toe als het gaat om vochtproblemen in uw huurhuis. In dit artikel leggen wij uit wat u als huurder dient te ondernemen, zodat u schade kunt voorkomen en de relatie tussen u en uw verhuurder goed houdt.
Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667
Voorkom dat u de Vlaamse Wooncode schendt
De Vlaamse Wooncode is een lijst van kwaliteitsnormen die gelden voor huurwoningen. De naleving van deze regels wordt door woningcontroleurs middels een checklist gehandhaafd. De Vlaamse Wooncode is nog meer gericht op de kwaliteit van een woning dan de Woninghuurwet en dient als richtlijn voor de veiligheid van elke huurwoning.
Indien uw woning op één of meerdere vlakken niet aan de regels voldoet, dan kunt u strafpunten krijgen. Vochtproblemen en schade als gevolg hiervan kunnen dus ook als een strafpunt tellen. Ventilatie is een ander puntje dat ook op orde dient te zijn.
De verhuurder is als eigenaar verantwoordelijk voor het huis, maar indien een vochtprobleem door uw toedoen is ontstaat, dan kan de verhuurder de schade uiteraard op u verhalen.
Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding
Wie is verantwoordelijk bij vochtproblemen: de huurder of de verhuurder?
Indien er sprake is van vochtproblemen in een woning, dan zult u eerst uit moeten zoeken hoe deze precies zijn ontstaan. Het beste is hiervoor een vochtexpert in te schakelen zoals Water-Dicht Vochtbestrijding, zodat u met 100% zekerheid de oorzaak kunt benoemen. Wanneer dit eenmaal duidelijk is, dan kan de verantwoordelijkheid voor het vochtprobleem ook worden bepaald.
De verantwoordelijke betaalt
Degene die verantwoordelijk is, zal namelijk alle kosten moeten betalen voor herstel en reparatie.Indien een vochtprobleem door bouwkundige gebreken is ontstaan, dan zal de verhuurder aansprakelijk worden gesteld. Dit is het geval bij vochtproblemen als opstijgend vocht en doorslaand vocht, vochtinfiltratie in de kelder en lekkages. Het onderhoud van de woning valt immers onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Gaat het echter om vochtproblemen die aan u als huurder te wijten zijn? Zoals condensatie door een gebrek aan ventilatie? Of een lekkage doordat u het bad heeft laten overstromen? Dan wordt u aansprakelijk gesteld voor zowel de reparatie van de schade, als het herstellen van de woning naar de gezonde toestand. In dit geval is er sprake van nalatigheid uwerzijds, dit betekent dat u beter had kunnen handelen als u iets meer moeite had gedaan.
Wat zijn uw verplichtingen als huurder bij vochtproblemen?
Indien u merkt dat er ergens in huis sprake is van een vochtprobleem, laat dit dan meteen aan uw verhuurder weten. Maak foto’s en stuur deze met een duidelijke omschrijving van het probleem naar uw verhuurder. Vraag ook meteen aan uw verhuurder, wie actie dient te ondernemen tot het inhuren van een vochtschade expert. Water-Dicht Vochtbestrijding staat in elk geval altijd voor zowel huurders als verhuurders klaar, om komaf te maken met alle soorten vochtproblemen. Hoe sneller u het probleem verhelpt, hoe kleiner de schade zal zijn. Bel ons direct voor een offerte op maat.
Bel ons meteen om een afspraak te maken, of wanneer u meer informatie wilt ontvangen.