Woning waterdicht maken op een duurzame manier: wat zijn de opties?

Woning waterdicht maken op een duurzame manier: wat zijn de opties?
Geschreven op 12 december

Een waterdichte woning is niet alleen essentieel voor je comfort, maar ook voor de levensduur van je huis. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, structurele schade en gezondheidsproblemen.

Bij Water Dicht geloven we dan ook in duurzame oplossingen die je woning langdurig beschermen. Hoe we woningen waterdicht maken op een duurzame manier? Je leest het hier.

Waarom vochtproblemen duurzaam aanpakken belangrijk is

Vochtproblemen aanpakken op een duurzame manier is niet alleen beter voor je woning, maar ook voor je portemonnee. Duurzame behandelingen doorstaan de tand des tijds en dat betekent dat je vele jaren niet meer aan vocht in huis moet denken. Door voor duurzame vochtbestrijding te kiezen investeer je in een toekomstbestendige woning die zowel comfortabel als gezond is.

Last van vochtige in de badkamer? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

1. Muurinjecties tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Het ontstaat wanneer grondwater via de fundering en muren omhoog trekt. Dat leidt tot vochtplekken, afbladderend behang en schimmelvorming. Een duurzame oplossing voor dat probleem is een muurinjectie.

Bij muurinjecties wordt een vochtwerend middel in de muren geïnjecteerd, waardoor een waterdichte barrière ontstaat. Zo voorkomen we dat grondvocht verder opstijgt. Moderne injectiemiddelen zijn vaak op waterbasis en bevatten minder schadelijke chemicaliën, waardoor ze beter zijn voor het milieu. Bovendien is het een efficiënte techniek die de bestaande structuur van je woning intact houdt.

2. Gevelimpregnaties en nieuwe gevelbekleding tegen doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater via de buitenmuren naar binnen dringt, vooral bij oudere woningen met poreuze stenen. Dat kan leiden tot vochtplekken aan de binnenkant van muren, schimmelvorming en een onaangenaam binnenklimaat.

Gevelimpregnatie

Een duurzame oplossing tegen doorslaand vocht is gevelimpregnatie. Hierbij wordt een waterafstotende laag aangebracht op de buitenmuren. Dat voorkomt dat regenwater de muur binnendringt en in de plaats recht in de bodem verdwijnt. Het waterafstotende product dat we gebruiken is overigens volledig transparant en dus onzichtbaar. Je gevel blijft eruitzien zoals voorheen en je woning verliest op geen enkele manier karakter.

Nieuwe gevelbekleding

Voor woningen met sterk beschadigde gevels kan nieuwe gevelbekleding een betere optie zijn. De oude, beschadigde bakstenen worden dan verstopt onder een nieuw type gevelbekleding. Dat kunnen bakstenen zijn, maar om ruimte te besparen kies je beter voor steenstrips, crepi, of kunststof of houten gevelpanelen. De keuzes zijn eindeloos.

Tip: ga je de gevel opnieuw bekleden, overweeg dan om ook te isoleren. Zo verbeter je de energiescore van je woning aanzienlijk, krijg je lagere energiefacturen opgestuurd en maak je je huis toekomstproof.

3. Kelderbekuiping en kelderdrainage tegen vocht in de kelder

Kelders zijn vaak de grootste slachtoffers van vochtproblemen. Door grondwaterdruk of slechte afwerking kan vocht de kelder binnendringen, wat leidt tot een muffe geur, schimmel en zelfs structurele schade. Twee duurzame oplossingen zijn kelderbekuiping en kelderdrainage.

Kelderbekuiping

Bij kelderbekuiping wordt de kelder volledig van binnenuit waterdicht gemaakt door muren en vloeren te behandelen met een speciale waterdichte coating. Moderne bekuipingsmaterialen zijn vaak vrij van schadelijke stoffen en ontworpen om lang mee te gaan, waardoor ze een duurzame optie zijn.

Kelderdrainage

Als de waterdruk te hoog is, kan een drainagesysteem nodig zijn. Bij kelderdrainage wordt een systeem aangelegd dat overtollig water opvangt en afvoert via een pompsysteem dat verbonden is met noppenmembranen op de muren en vloer. Zo wordt binnendringend water meteen terug afgevoerd. Het hele pompsysteem wordt netjes weggewerkt onder een nieuwe vloer en nieuwe muurbekledingen.

4. Mechanisch ventilatiesysteem tegen condensatievocht

Condensatievocht ontstaat vaak in woningen met onvoldoende ventilatie of waar de luchtvochtigheid doorgaans iets hoger ligt. Denk dan aan ruimtes zoals badkamers, keukens en slaapkamers. Condens lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar die kleine vochtplekken leiden tot schimmelvorming en vochtplekken, die wel schadelijke gevolgen hebben. Een duurzame manier om dat probleem aan te pakken, is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante aanvoer van frisse lucht en afvoer van vochtige lucht. Moderne ventilatiesystemen zijn energiezuinig en voorzien van een warmteterugwinningsysteem, waardoor warmte uit de afgevoerde lucht wordt hergebruikt. Dat verlaagt je energiekosten en verkleint je ecologische voetafdruk.

Duurzame vochtbestrijding? Kies voor Water-Dicht

Een waterdichte woning is essentieel voor je comfort, gezondheid en de waarde van je huis. Bij Water Dicht bieden we een uitgebreid assortiment aan vochtbestrijdingsoplossingen, afgestemd op jouw specifieke situatie en met oog voor duurzaamheid.

Of je nu last hebt van opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht, wij zorgen voor een oplossing die jarenlang meegaat. Onze experts starten met een uitgebreide analyse van het probleem en adviseren je over de beste aanpak. Neem vandaag nog contact op met Water Dicht voor een gratis vochtdiagnose en professioneel advies! Samen werken we aan een gezonde en vochtvrije toekomst.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing